Забуті ритуали Кременця і таємничий отвір у стелі (фото)

сукки2

Унікальних розсувних стель навіть у старих оселях Кременця, мабуть, уже не залишилося. Сьогодні вони заховані під гіпсокартоном та товстим шаром шпаклівки. А ще якихось 70-80 років тому вони виконували один із найважливіших юдейських ритуалів.

«Найбільшою загадкою є унікальна розсувна стеля у старих єврейських будинках. Кам'яна стеля функціональна, тобто частини можуть бути вилучені, замінені дерев’яними і дають можливість під час свята Кучок (Суккот, з івриту шалаш) мати вид на відкрите небо та зірки. Ті, хто не мав вбудованого Сукка, ставили шалаш у дворі, оздоблюючи стіни і стелю. Та релігійні іудеї Кременця настільки любили свої будинки, що навіть на свято Суккот не хотіли залишати його» – розповідає дослідниця Іра Дан-Коен.

 

сукки
сукки

сукки1
сукки1

«Щоосені стелю розсовували (бамбукове перекриття) і кімната перетворювалась на справжню Сукку, як і годиться іудеям, вони всією сім'єю цілий тиждень трапезували і ночували під зірками і поглядом Творця. Осінній ритуал був прихований від цікавих очей, але в той же час виконувався усіма домочадцями суворо за законом. Сукка повинна будуватися за правилами, описаними в Торі. Вона обов'язково повинна перебувати під відкритим небом. Сукка має художнє та культурно історичне значення» – пише Ірина. У Кременці на Кучки традиційно розпочинається сезон затяжних дощів.

Ще років 20 тому у будинках Кременця, уже не виконуючи свого прямого призначення, були збережені Сукки, наприклад, на вулиці Словацького.

Фото зі сторінки Іри Дан-Коен у Фейсбук

Вибір читачів за тиждень

Відео