Сергій Притула розповів, за що йому соромно уже 25 років

притула

Чутливий, емоційний та водночас дуже повчальний пост оприлюднив на своїй сторінці відомий уродженець Тернопільщини Сергій Притула. Неприємно вражений черговим відео, де група підлітків лупцює одного хлопчину, ведучий поділився власним підлітковим досвідом та розповів кілька історій із збаразької юності. Зокрема згадав і те, за що досі соромно навіть перед самим собою.

«В наш сьомий клас регулярно навідувався один дев’ятикласник, який оглядав нас, робив якусь коротку промову «про жизнь і лохів», а потім методично лупцював кількох хлопчиків. При чому це насильство було до здуру вдало вибірковим. Деяких він ніколи не зачіпав, знаючи, що це діти батьків при керівних посадах. Декого не чіпав, знаючи, що за них можуть прийти поквитатись хлопці «з району». А от тих, за кого ніхто «не впишеться» – запросто! А ми, свідки, ми мовчали. Що, звісно ж, не робить нам честі. Ба більше, зараз, майже через 25 років, коли я пишу ці рядки, мені досі соромно. Ми не робили нічого, щоб це припинити» – поділився Сергій Притула.

Розповів він також про те, чому у «лихі 90-ті» було немодно довіряти батькам чи розповідати про свої проблеми вчителям. Пригадав випадок, який і його самого змусив надовго забути про довірливі стосунки у родині.

«Якось, коли наші 9-А і 9-Б поїхали на збір урожаю картоплі в поля колгоспу, який тримав шефство над школою, однокласники прихопили з собою кілька пляшок горілки. Ну і чоловік 5-6 її «оприходували» в лісопосадці в перерві між закінченням роботи і виїздом додому. Організми молоді – 14-15 років. Розвезло. Хтось блював, хтось шпортався і падав. Всім було смішно. Вдома, за вечерею, я розказав про це батькам і брату, ну бо ж смішне. Десь через тиждень, моя мама і класна керівничка випадково перетнулись в центрі міста і керівничка почала журити маму за мою поведінку, на що мама з опалу кинула, що «принаймні, мій не бухає по полях». Керівничка могла просто прийняти цей меседж до уваги і зробити якісь висновки. Але вона вирахувала тих хлопців і дала зрозуміти, що не допустить більше такої ситуації, бо їй, як педагогу, соромно, коли мама Притули робить їй подібні зауваження про її учнів…».

Аби уникнути таких та схожих ситуацій Притула радить батькам більше спілкуватися із власними дітьми, цікавитися їхнім життям і щораз шукати приводи для відвертої розмови.

«Одним словом, не будьте байдужими! І вчіть своїх дітей не боятись говорити правду і захищати слабших. Щоб через 25 років їм не було соромно за свою поведінку!» – радить Сергій Притула.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео