У Тернополі відбудеться масштабна перевірка на дотримання норм пожежної безпеки

35-1200x674

Перевірку прем’єр міністра України можуть не пройти тернопільські школи, адже велика частина з них не обладнана системами протипожежної безпеки.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман доручив ДСНС провести масштабну перевірку шкіл, торгових центрів, щодо дотримання норм пожежної безпеки. Про це він повідомив у березні після страшної трагедії у російському місті Кемерово, де в необладнаному належними умовами пожежної безпеки торговому центрі загинули діти.

Прес-служба управління ДСНС України у Тернопільській області повідомила:

“Згідно з вказівками КМУ та наказом  ДСНС, нашим блоком запобігання НС, складено перелік, та розроблено графік проведення позапланових перевірок торговельних підприємств (торговельні центри, багатофункціональні будинки і комплекси), культурно-видовищних та дозвіллєвих закладів, що відповідно до вимог пункту 5 статті 32 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» належать до класів наслідків (відповідальності) СС2 і СС3, дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів, закладів охорони здоров’я із стаціонарним лікуванням.”

Перевірка планується у квітні-червні 2018 року. Особливу увагу звертатимуть на евакуаційні шляхи і виходи, наявність та технічний стан автоматичного протипожежного захисту і оповіщення, внутрішнього та зовнішнього протипожежного водопостачання.

Понад рік тому команда Центру громадського контролю “ДІЙ!” в Тернополі виявила проблему неготовності навчальних закладів до навчально-виховного процесу. Зокрема, на той момент 36 з 68 навчальних закладів не були обладнані належними умовами пожежної безпеки. Про це ми дізналися проаналізувавши акти готовності до навчального процесу, які щороку укладаються в складі спеціальної інспекції з числа представників Державної служби з надзвичайних ситуацій та освітян.

Василь Томчишин координатор Центру громадського контролю “ДІЙ” в Тернополі прокоментував:

 «Проблему незадовільного стану навчальних закладів міста щодо протипожежної безпеки ми піднімали ще минулого року, тобто до того, як країну сколихнули трагедії з пожежами. Віддаючи дітей у школи, батьки мають право знати, що вони захищені як психологічно, так і фізично. Говорити про це питання потрібно, адже воно буде актуальним завжди».

Зрозуміло, що на той час коштів було не достатньо, аби закупити протипожежне обладнання для усіх навчальних закладів одночасно. Тому міська рада прийняла рішення поступово забезпечувати школи та дитячі садки належними умовами безпеки. У відповідь на наш інформаційний запит щодо того, скільки протипожежних систем встановлено у тернопільських навчальних закладах, ми отримали наступні результати. Станом на 1 березня 2018 року було встановлено протипожежні системи оповіщення у трьох навчальних закладах на загальну суму 265 000 гривень. Зокрема обладнаними були: дошкільний навчальний заклад №8 (79 000грн.), спеціальна школа (63 000грн.) та спеціалізована загальноосвітня школа I ст. повного дня з поглибленим вивченням основ економіки (123 000грн.). У наступному році міська влада планує обладнати ще три навчальних заклади.

Джерело: Центр громадського контролю «ДІЙ!» в Тернополі

Вибір читачів за тиждень

Відео