Орест Сарматський

Педагоги нової формації дискутували у Тернополі (фото)

заставка02

На базі Галицького коледжу ім. В’ячеслава Чорновола відбулося V засідання Школи педагогів нової формації на тему: «Створення компетентнісного методичного простору в умовах реформування освіти».

На початку засідання міський голова Тернополя Сергій Надал і начальник міського управління освіти і науки Ольга Похиляк нагородили переможців IX Міжнародної виставки «Сучасні заклади освіти-2018» золотими, срібними та бронзовими медалями. Окрім цього, Почесними грамотами МОН України нагороджено начальника управління освіти і науки Ольгу Похиляк, директора Тернопільського комунального методичного центру науково-освітніх інновацій Галину Литвинюк та директора Галицького коледжу ім.В.Чорновола Марію Баб’юк.

t01
t01

Як повідомила ТЕРЕНу заступник директора Тернопільського комунального методичного центру науково-освітніх інновацій Галина Федун, мета такого зібрання - підвищення готовності педагогів до змін, професійне самовдосконалення.

У пленарній дискусійній та локаційній платформах взяли участь керівники освітніх закладів міста, їх заступники, батьки учнів навчальних закладів, науковці з Києва, Кропивницького, Тернополя.

З вітальним словом до учасників звернувся міський голова Сергій Надал, який підкреслив, що освітяни Тернополя розпочали застосовувати сучасні інноваційні підходи до освітнього  процесу ще до старту загальнонаціональної освітньої реформи «Нова українська школа». Уже більше двох років у місті триває реалізація нової моделі інфраструктури Тернопільського комунального методичного центру науково-освітніх інновацій та моніторингу «Школа педагогів нової формації», яка покликана активізувати раніше розпочаті процеси та сприяти професійному зростанню і підвищенню кваліфікації педагогів. Завдяки такій локаційній платформі освітяни можуть отримати не лише теоретичні знання, але й практичні навики як будувати нову українську школу за новими стандартами».

Директор Тернопільського комунального методичного центру науково-освітніх інновацій Галина Литвинюк підсумувала роботу Школи педагогів нової формації за два роки і окреслила нові орієнтири щодо створення компетентнісного методичного простору у Тернополі в умовах реформування освіти.

Про інноваційну діяльність керівника як інструмент ефективного розвитку освітнього закладу розповів директор ТЗОШ І-ІІІ ступенів № 13 Р.Вавричук, а С. Баляк, заступник директора Тернопільської класичної гімназії, довела, що інноваційне середовище – необхідна умова розвитку професійних компетентностей педагогів.

Ольга Барна, кандидат педагогічних наук, доцент ТНПУ ім.В.Гнатюка,  окреслила компетентності вчителя цифрового світу.

Директор Галицького коледжу ім. В.Чорновола, Марія Баб’юк сказала, що основою трансформаційних змін в освіті є ті заклади, педагоги яких прагнуть змін, постійно навчаються, готові до інноваційної діяльності.

У другій частині засідання з педагогами міста у восьми локаціях працювали досвідчені науковці.

DSCF4335
DSCF4335

Нововведенням V засідання Школи педагогів нової формації стала презентація Міжгалузевої лабораторії компетентного методиста (МЛКМ). Учасники МЛКМ довели, що сучасний  методист - креативний, налаштований на позитивні  зміни, здатний імпровізувати,  вміє зацікавити,  мотивований на безперервний творчий саморозвиток і самоактуалізацію.

Тренінг «Науково-технологічний супровід експериментальної діяльності» для методистів Тернопільського комунального методичного центру науково-освітніх інновацій, Галицького коледжу імені В’ячеслава Чорновола, позашкільних навчальних закладів  Тернополя  провела доктор педагогічних наук, доцент кафедри педагогіки й менеджменту ТНПУ імені Володимира Гнатюка, тренер Академії інноваційного розвитку освіти Оксана Боднар.

DSCF4382 (2)
DSCF4382 (2)

Про мистецтво створення презентацій та етикетні маркери ведення блогів розповіла методист Тернопільського комунального методичного центру науково-освітніх інновацій Тетяна Нападій.

Учасники Міжгалузевої лабораторії поповнили свій методичний арсенал новими техніками, активно долучилися до аналітичної діяльності в групах, висловили свої міркування щодо актуальних тенденцій в  контексті розбудови української школи, спроектували траєкторію особистого професійного зростання в парадигмі  сучасної інноватики і виявили готовність до методичної творчості.

t02
t02

Започатковано у Школі педагогів нової формації і навчання для небайдужих батьків учнів Тернополя. Плідно працювали батьки разом із Артуром  Кочаряном  на тему «Сучасна освіта. Як обрати навчальний заклад для своєї дитини».

Наталія Харченко, кандидат педагогічних наук,  головний редактор педагогічних видань: газети «Шкільний світ» та журналу «Методист», відзначила інноваційність та актуальність нововведень в освіті .Тернополя. Її та інших членів журі всеукраїнського конкурсу «Освітній Оскар-2017» надзвичайно вразила система методичної роботи Тернопільського комунального методичного центру науково-освітніх інновацій, представлена директором методичного центру Галиною Литвинюк у конкурсній роботі. «Повна зміна структури методичної роботи у місті, упроваджені та апробовані нові форми роботи з педагогами, поставлені реальні цілі та завдання перед методистами Центру та педагогами, чіткий план їх реалізації свідчать про системний, надзвичайно  продуманий та інноваційний підхід до створення компетентнісного методичного простору в умовах реформування освіти в Тернополі» - прокоментувала Наталія Харченко. Вона також запевнила, що на сторінках педагогічних видань України буде висвітлено напрацювання тернопільських освітян.

Фото автора та Галини Федун

Вибір читачів за тиждень

Відео