На Тернопільщині за спалювання сухої трави можна потрапити за ґрати

photo

Пожежонебезпечний сезон лише розпочався, а кількість пожеж в природних екосистемах на Тернопільщині уже перевищила стовідсоткову позначку, порівняно з минулим роком! Спалювання сухої трави та сміття призвело до 186 пожеж.

Найбільше їх – понад 40 – зафіксовано в Тернопільському, найменше – 2-3 у Підгаєцькому та Шумському районах.

Про це, зокрема, йшлося на брифінгу, що відбувся вчора, 24 квітня, в управлінні ДСНС України у Тернопільській області за участю його начальника Віктора Маслея, першого заступника начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Івана Приймачука, заступника начальника управління екології та природних ресурсів Тернопільської ОДА Ігоря П’ятківського, начальника відділу розслідування злочинів слідчого управління Головного управління національної поліції в області Віктора Михайлюка та начальника управління патрульної поліції в Тернопільській області Богдана Шевчука.

За словами Віктора Маслея, ліквідація таких пожеж вирізняється тривалістю гасіння та потенційною загрозою збільшення масштабів. Адже на відкритій території в безвітряну погоду вогонь може розповсюджуватися зі швидкістю до 4-х кілометрів на годину, а у вітряну – до 30. Висота полум’я сягає двох метрів, а при сильному вітрі з різкими змінами напрямку та швидкості розмір таких пожеж протягом 15-30 хвилин збільшується в 2-3 рази.

Ігор П’ятківський наголосив на тому, що спалювання сухої трави завдає непоправної шкоди природі: потерпають не тільки флора й фауна, а й верхні шари ґрунтів. Іван Приймачук зазначив, що вогонь у лісових масивах області здебільшого поширюється з відкритих місцевостей.

Богдан Шевчук запевнив, що у період тривалих травневих вихідних поліцейські особливо ретельно патрулюватимуть місця розташування пікніків, масового відпочинку краян, невідкладно реагуватимуть на повідомлення про спалювання сухої трави чи сміття на присадибних ділянках.

Віктор Михайлюк нагадав, що для винуватців пожеж передбачено не тільки адміністративну, а й кримінальну відповідальність за значну шкоду, завдану довкіллю.

Фото з офіційного сайту управління ДСНС в області

Вибір читачів за тиждень

Відео