У тернопільській бібліотеці читачам пропонують самим обрати з-поміж 50 тисяч книжок

DSC_6530

Близько 50 тисяч книжок розмістили для вільного доступу у відділі міського абонементу обласної універсальної наукової бібліотеки. Це означає, що кожен читач тепер може сам вибрати й відшукати потрібну книжку. Аби полегшити цю справу, видання погрупували тематично та розклали в алфавітному порядку. Відкриття вільного доступу приурочили Всесвітньому дню книжок і авторського права.

Як розповідає завідувачка відділу міського абонементу Тетяна Ковалькова, нововведенню передувала тривала робота. Два роки тому працівники відділу почали формувати збірку книжок, котрі користуються найбільшим попитом. Саме вони склали основу представленого.

DSC_6442
DSC_6442

— Для вільного доступу ми відкрили близько вісімдесяти відсотків фонду нашого відділу. Вільний доступ – це свобода вибору. Відкритий доступ до книжок це ще й нагода для читача знайти ту книжку, яку він, можливо, навіть не планував читати, переглянути видання нової для нього галузі знань. У вільному доступі ми представили не тільки художню, а й літературо- й мовознавчу, історичну, медичну літератури, книжки на теми психології, спорту, мистецтва.

Співрозмовниця акцентує на тому, що серед книжок не бракує сучасних. Останніми роками, відзначає вона, з’явилась можливість купувати новинки української та зарубіжної літератури, хоча примірників бестселерів усе ще бракує. Але, продовжує далі моя співрозмовиця, цього року виділили 250 тисяч гривень на придбання книжок, тож планують закупити потрібне.

Читачі вже встигли освоїтись із новою формою подачі літератури. Керівниця театральної школи-студії «Мельпомена» Надія Шамрик каже:

— Я поклала око на книжку Кузьми Скрябіна з тієї причини, що в майбутній постановці нашої студії прочитаємо його пісні як вірші. І те, як то бачитимуть діти, відрізнятиметься від звичного трактування. Вважаю, мало людей глибоко занурюються в зміст його пісень, а як вірші вони звучатимуть по-іншому. Тому, якщо візьмемось за постановку, то перечитаємо Скрябінові твори.

DSC_6462
DSC_6462

На запитання, чи часто пані Надія буває у книгозбірні, каже, що ні, частіше користується Інтернетом. Але ця акція, на її думку, ефективно залучає до читання.

— Я пояснювала своїм учням — нині ви йдете в книгарню за «Колобком», а відкриваєте для себе ще й «Білосніжку». Так само і я – прийшла з однією метою, а побачила Ірен Роздобудько, і готова її перечитати знову.

DSC_6491
DSC_6491

Просвітянка Анна Савка часто буває у бібліотеці. Нині на поличках шукала не тільки що почитати, а й книжки, котрі вони принесла до бібліотеки.

— Я вже в солідному віці і приношу сюди та в інші книгозбірні книжки, які я вже прочитала, але онуки кажуть, аби класику залишала вдома (сміється — А. З.). За фахом я вчитель і звикла багато читати, тому приходжу до бібліотеки за новою літературою. А ще люблю поспілкуватись із бібліотекарками, беру участь у тутешніх заходах.

Анна ЗОЛОТНЮК

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео