Віра Олександрович

Тернопільщина сіє і сподівається, що ціна на пальне не зросте (фото)

IMG_5815-847x381

Посівна на Тернопіллі набирає обертів. Причому на серйозні проблеми аграрії цього року не нарікають, стверджує заступник голови обласної держадміністрації Олег Валов.

Ранні зернові і зернобобові культури в основному сіють нині на Тернопіллі. У поле вийшли аграрії в усіх районах краю. Навіть площу під посівами цього року у сільськогосподарських підприємствах вдалося збільшити.

Природні умови, затяжна зима змусили наших аграріїв відкладати свої плани на дні, навіть тижні, - каже Олег Валов. – Але із 820 тисяч гектарів, запланованих під новий урожай, а це – між іншим на 0,4 тис. га більше, ніж у 2017-му, понад 60% - уже засіяли. Тепер аграрії набирають темпи, і погода цьому сприяє, дає можливість виїхати техніці на поля. Буквально вчора спілкувався із місцевими аграріями, вони вже наздоганяють звичні плани посівної. Головне, щоб тепер не було затяжних дощів.

valov
valov

В області повністю сформували структуру посівних площ під урожай 2018 року. Вона становитиме понад 820 тисяч гектарів. За оперативною інформацією, до 26 квітня, яру пшеницю в області уже посіяли на майже 12-ти тисячах гектарів, ярого ячменю – на 88 тисячах гектарів, а вівса – на 3-х тисячах гектарів. Успішно аграрії сіють й інші культури.

Сіють наші аграрії також горох (15,7 тис. га), кукурудзу (34,6 тис. га), цукрові буряки (28 тис. га), соняшник (майже 40 тис. га), сою (5,3 тис. га), - додає Олег Валов. – Приємно, що щороку нам вдається нарощувати посіви овочів. Окрім того, є чимало малих фермерських господарств і кооперативів, де вирощують фрукти і ягоди.

IMG_5800-1
IMG_5800-1

На нестачу добрив і пально-мастильних матеріалів наразі ніхто не нарікав. До того ж, ситуація із цінами на дизпаливо нині в Україні – стабільна.

У цьому році особливо великі аграрні господарства повністю забезпечили себе новітньою сучасною технікою, а також запчастинами, - продовжує Олег Валов. – Окрім того, ми не спостерігаємо цієї весни значних коливань у цінах на пально-мастильні матеріали. На оптовому ринку вони взагалі уже кілька місяців майже не змінювалися. Навіть була тенденція до падіння. Втім, на світовому ринку ціна на нафту почала рости. Сподіваюся, цей вплив наші аграрії ще не відчують. Інакше, доведеться говорити про гіршу перспективу щодо цін на продукти. Адже зростання ціни на пальне врешті відчувають на собі всі – у вартості послуг і товарів.

До слова, озимі зернові на Тернопіллі займають площу у майже 200 тисяч гектарів. Перезимували вони непогано. Сходи аграрії отримали всюди. У хорошому стані посіви озимих зернових культур перебувають на 137-ми тисячах гектарів. Слабкі і зріджені – лише на 2-х тисячах гектарів. Озимі зернові і ріпак підживили на всіх площах.

Фото із відкритих джерел і сайту agroprodservice.com.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео