Сергій Лазо тернополянам: «Ця книжка - космос!» (фото)

IMG_1358

Сьогодні, 4 травня, в рамках «Мистецького фестивалю «Ї», який проходить у Тернополі, відбулась презентація антології сучасної грузинської поезії «Просто неба». За участю перекладача, поета і письменника Сергія Лазо, присутні мали змогу ознайомитись із грузинською поезією.

IMG_1351
IMG_1351

Як повідомляє автор, ідея створити подібну антологію виникла багато років тому.

- Я не мав жодного уявлення про Грузію, країна насправді дуже цікава. У грузинів ні з чим незрівнянно-поетичний погляд на світ. Оскільки в Росії вже давно були видані переклади, мене почала «дусити жаба», чому ж у нас ще вони не представлені українською мовою, - каже Сергій Лазо.

Як стало відомо, остання антологія грузинської поезії в Україні виходила ще в 2005 році. 13 років нічого не виходило. Поезія була пострадянська, зібрана з давньогрецької епосу до н.е. і до радянських часів. Ідею видання цієї антології підтримав книжковий центр Грузії. Було обрано до видання 20 найпотужніших і найцікавіших грузинських поетів. 8 перекладачів працювали над перекладами віршів. Тут є праці і Дмитра Лазуткіна, Кіяновської Маріанни, Наталії Трохим і самого Сергія Лазо.

- Перш за все в грузинській поезії вражає їх нестандартний погляд. Грузини можуть говорити про будь-яку річ, і вона може стати абсолютно не тим, до чого ми звикли. Хто б міг додуматись написати про розетку?! Коли цю тему бере людина, з абсолютно фантастичним поглядом на світ, це стає шедевром, - розповідає він - Цю книгу можна читати всюди, тому і назва звідси «Просто неба». Це не книга, це космос!

Вибір читачів за тиждень

Відео