Оксана Бучко

Мар’яна Савка розповіла тернополянам, чому позитивні новини – це серйозно (фото)

_MG_9934 (Copy)

Після інтерв’ю з 12-ти надихаючими жінками львівьска письменниця Мар’яна Савка також дала відповідь на своє питання у книзі. Про власні цінності вона розповіла на 6-ому мистецькому фестивалі «Ї» у Тернополі 5 травня. Так відбулась презентація її книги «12 неймовірних жінок про цінності, які творять людину».

-Я хочу згадати таку цінність, як людське спілкування, - зазначила Мар’яна Савка. – Багато людей не стають успішними, не знаходять пари, не відбуваються як особистість. І не тому, що вони не мають потенціалу. А тільки тому, що не долають комунікаційний бар’єр. От буває, що людина гарно одягнена і красива від природи, і насправді вона цікава, а починає говорити – і сиплеться образ. Невідповідна інтонація, негарна вимова, нетактовна розмова. Емоції та ідеї залишаються невираженими і незрозумілими для інших.

Розвиток саме цієї цінності Мар’яна Савка назвала необхідним завдання для усіх українців. Адже корінь проблеми у тому, що наша ментальність сформувалась закритою.

- Ми маємо травми минулого, ми маємо страхи, коли карали за озвучені думки, - продовжила письменниця. – Але такий досвід має кожен народ. Давайте відкриємось, щоб намалювати правильну картину нашим дітям. Давайте перестанемо робити кроки назад після одного кроку вперед. Давайте не відкладатимемо прийняття рішення. Бо зона комфорту є майже завжди некомфортна, а просто звична. І вийшовши з неї, потрібно тримати удар. Адже обов’язково будуть критикувати і звинувачувати. А ще давайте перестанемо концентруватись лише на трагічних новинах, а позитивні вважати чимось несерйозним і непотрібним. Я вам усім сьогодні кажу, що позитивні новини – це дуже серйозно!

У книзі «12 неймовірних жінок про цінності, які творять людину» Мар’яна Савка подає цінності відомих жінок – Ольги Герасим’юк, Ірми Вітовської, Зої Казанжи, Людмили Зубко та інших. Ці леді приходили до Мар’яни Савки додому під час її декретної відпустки і розповідали про рівність, милосердя, відповідальність чесність.

Як відомо, Мар’яна Савка також є однією з успішних жінок. Її ім’я входило до списку «100 найвпливовіших жінок України» за версією журналу «Фокус». А у 2016-му році вона увійшла до рейтингу «40 особистостей, які змінюють країну» за версією провідного ділового щотижневика «Бізнес». Мар’яна Савка – українська поетеса, дитяча письменниця, літературознавець, перекладач, публіцист, а також співзасновник та головний редактор одного з найвідоміших в Україні видавництв – Видавництва Старого Лева.

_MG_9931 (Copy)
_MG_9931 (Copy)

_MG_9947 (Copy)
_MG_9947 (Copy)

Фото зі сторінки фестивалю «Ї»

Вибір читачів за тиждень

Відео