Оксана Бучко

Потрапити у бажану школу тернопільським першокласникам допоможе фортуна

MVI_9951.MOV.00_04_14_10.Still001-e1504286604764

Школу за місцем проживання пропонують тернопільським першокласникам. Такі нововведення щодо зарахування передбачає порядок зарахування в школи у Міністерстві освіти і науки України. Як потрапити першокласникам у бажану школу, пояснюють на mon.gov.ua.

Школи закріплятимуть на місцях

Закон України «Про освіту» передбачає гарантоване та пріоритетне зарахування першокласників у школи, які розташовані на території проживання дітей. Дітей розприділяють у районних, міських радах та радах об’єднаних територіальних громад. Для цього лише слід подати документи до 31 травня, а саме: заяву про зарахування, до якої додана копія свідоцтва про народження дитини  та оригінал або копія медичної довідки.  У разі наявності та за бажанням одного з батьків дитини з особливими освітніми потребами до заяви можуть додаватися оригінал або копія висновку про комплексну (чи повторну) психолого-педагогічну оцінку розвитку дитини чи витягу з протоколу засідання психолого-медико-педагогічної консультації для зарахування дитини в інклюзивний чи спеціальний клас.

Хто може піти у школу за компанію?

Не у пріоритеті, але все таки мають право бути зарахованим на навчання у школи разом із дітьми, які проживають поблизу, також діти, які є рідними (усиновленими) братами та/або сестрами дітей, які здобувають освіту у цьому закладі, чи дітьми працівників цього закладу освіти, чи випускниками дошкільного підрозділу цього закладу освіти (у разі його наявності).

Якщо закріплена школа - російськомовна?

У такому разі у школі повинні забезпечити здобуття освіти українською мовою.

Тож батьки можуть звернутися з відповідною заявою до адміністрації школи, і для їх дітей будуть створені відповідні належні умови.

Як обрати іншу школу?

Батьки можуть подати документи в бажану школу, обов’язково це зробити до 31 травня. Про вільні місця повідомлятимуть з 1 червня. Дітей, які не належать до даної школи, зараховуватимуть за результатами жеребкування.

Його мають провести в один із днів (за вибором закладу) в період з 5 до 10 червня. Воно має бути обов’язково прозорим та публічним. Сам процес відбору – випадковий.

До речі, на Тернопільщині перші класи у школах обіцяють змінити до невпізнання.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео