Оксана Бучко

Страхи тернополянок під час вагітності розвіює Уляна Супрун

31961322_2081096358841587_2793952809609854976_n

Ще одну галузь медицини, де вкоренились міфи, виводить на світло в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун. Це гінекологія, де адекватність порад лікарів особливо важлива під час вагітності.

- Один із таких міфів – це «тонус або гіпертонус матки», - пояснює Уляна Супрун у Facebook. - Багато пацієнток ще на ранніх термінах вагітності можуть почути від лікаря, що мають цю проблему та починають лікування, яке насправді геть не потрібне.

Лікарка акушер-гінеколог Наталія Лелюх пояснила, що це за діагноз і як з ним боротись.

- Матка – це унікальний орган, що складається з м’язів. А м’яз, якщо він живий і працює, має право на скорочення, - пише вона. - Коли жінка вперше робить УЗД під час вагітності і лікар помічає, що м’язи матки скорочуються, це може бути викликане нормальними та безпечними причинами: хвилювання майбутньої мами, датчик УЗД, сам факт вагітності.

Звичайно ж, що існує такий діагноз, як загроза переривання вагітності. Хоча, на думку експерта, цей термін не відповідає дійсності, бо під час вагітності загроза її переривання існує з самого початку і до кінця.

- Пройде вона лишень після пологів, - продовжує лікар. - Це, так само, як й алергія на ананаси мине лише тоді, коли їх не стане. На ранніх термінах вагітності, так само, як і на пізніших, достовірним критерієм оцінки підвищеного ризику переривання вагітності виступають - довжина шийки матки та стан внутрішнього вічка (вимірюється вагінальним датчиком). Це наявність специфічних ферментів у виділеннях жінки й це комплексні показники доплерометрії маткових артерій. Тому, досить кумедно для стороннього спостерігача, коли жінку з «тонусом матки», намагаються вкласти на лікарняне ліжко при: повній відсутності скарг з її боку; без огляду вагінальним датчиком; за висновком лікаря УЗД, де великими буквами написано: гіпертонус міометрія без жодної інформації про довжину шийки матки та стан внутрішнього вічка.

При озвученні діагнозу «тонус матки», не слід поспішати одразу бігти в стаціонар, та лікувати те, що не потрібно лікувати, рекомендує лікар. Якщо світова спільнота акушерів і обговорює тему тонусу, то мова йде про надмірні скорочення матки в пологах – частіше за 6 переймів на 10 хвилин, коли скорочення не супроводжується адекватним розслабленням та призводить до тетанічної (від слова тетанус) судоми м’язів. А тоді вже до операційної, будь ласка, тому що матка не може розслабитись, її судомою звело і нормальний перебіг пологів уже неможливий.

Тож краще ввічливо запропонувати лікарю не лінуватися та не проявляти чудеса ворожіння по зображенню абдомінального датчика. Бо ж, досить просто оцінити ступінь проблеми не за міфічним тонусом, а за станом шийки матки.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео