За що Свидригайло 580 років тому подарував Кременцю Магдебурзьке право?

кременець замок

Сьогодні Кременець відзначає визначну дату в історії міста. Рівно 580 років тому 9 травня 1438 року із рук литовського князя Свидригайла першим серед міст Волині Кременець отримав привілей Магдебурзького права. На схилі середніх віків воно було одним із важливих чинників зближення України із Західною Європою.

Цікаво, що цьому факту передувала одна подія, можливо, й не пов’язана із наданням місту Магдебурзького права, проте… Вісім років у підземеллях Кременецького замку перебував ув’язнений конкурентом, також литовським князем Вітовтом, князь Свидригайло. Як повідомляють історичні джерела, у Великодню п’ятницю 1418 року двоє волинських князів допомогли Свидригайлу вирватися на волю. Це дало йому можливість продовжити боротьбу за престол… А через 20 років Кременець в дарунок отримує право, яке у той час багато міст купували за чималі гроші…

Дата отримання містом Магдебурзького права є шанованою серед істориків краю. Відтак, 8 травня у приміщені виставкової зали Кременецького краєзнавчого музею відбувся Колоквіум ідей до 580-річчя надання місту Кременецю Магдебурзького права. Серед виступів прозвучали доповіді студентів КОГПА ім. Тараса Шевченка, а також доповідь про Магдебурзьке право кандидата історичних наук Віталія Галішевського. Наукові співробітники  музею підготували тематичну виставку з фондів музею, яка викликала жвавий інтерес серед учасників заходу та відвідувачів.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео