Вірш кременчанина про війну розчулив Тернопільщину

ігор ленчук (автор)

Вірш, написаний головним режисером Кременецького РБК Ігорем Ленчуком, розчулив не лише кременчан. Адже там автор відобразив історичну правду та зачепив події, що відбувалися у 1939-1945 роках на Тернопільщині. День пам’яті та примирення, який у Кременці, як і в усій Україні, відзначили 8 травня, у декого чомусь викликав дивну реакцію. Хоча загалом люди схвально відгукнулися про формат заходу.

9 травня у місті не було ні раніше традиційних шашликів, ні концертів, ні будь-яких інших проявів святкування у радянських традиціях.

ніколи
ніколи

До Дня пам’яті і примирення

Немає жодної вкраїнської родини, якої б не торкнулася війна. Десятки літ від татуся до сина Передається спомином вона…

Їх було три брати – на поміч мамі, Без батька з малечку росли, як три плеча… Їм жить та й жить, та ще тоді й не знали, Що доля вже підносила меча…

Найстарший брат служив у польськім війську Кордон в тридцять дев’ятім захищав. У вересні прийшла жахлива звістка – Загинув десь на березі Збруча.

Середній брат такого не забув. І став бійцем у галицькім підпіллі. Збирав місцевий комітет ОУН Під прикриттям на власному весіллі.

А в сорок третім – чорная година. В свитині повній материнських сліз Його, вже другу мамину дитину Навіки прихистив Чортківський ліс…

Коли втікали німці по селу Й Червона армія наблизилась околиць, Щоб відвести від матері біду Найменший брат пішов, як доброволець.

Його дорога в Польщі обірвалась, Його могила й нині невідома. І тільки матір у сльозах зосталась У повнім горя і порожнім домі.

Четвертий брат трьох перших не застав. Він народився аж у сорок п’ятому. Як за плечима півстоліття мав, Розповідав це внукові завзятому.

«Дідусю, хто правий з них? Той, чи той?» Дідусь докупи брови звів напружено: «Для мене, синку, кожен з них – герой! Бо кожен боронив свій дім… кому як суджено…»

В день пам’яті й примирення, краяни Згадаймо нині кожного із тих, Хто всіяв землю власними кістками, Чий спів в сорокових раптово стих.

Ігор ЛЕНЧУК

Фото із Фейсбук та відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео