Орест Сарматський

Фермерів цікавить, як реалізовувати продукцію (Агро-новини)

0902 (Copy)

Український проект бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHBDP) цьогоріч продовжуватиме приділяти увагу проектам з післяврожайної доробки продукції, технологічним інноваціям, екології та гендерному компоненту.

Про це в ексклюзивному коментарі AgroPortal.ua розповів менеджер UHBDP Дмитро Ніколаєв.

«Ми підтримуватимемо ті компанії, які раніше отримали фінансування, оскільки розуміємо, що для створення прикладу ефективної бізнес-моделі «Агрегатора» необхідно дуже багато уваги приділяти не тільки розвитку бізнесу, але і взаємодії між учасниками ринку. Створення сталих зв'язків між учасниками таких проектів — компаніями, що отримали фінансування та реалізували проекти з післяврожайної доробки продукції, та постачальниками сировини — є одним з головних завдань», — зазначає він.

За словами Дмитра Ніколаєва, водночас UHBDP продовжуватиме шукати нові проекти, які є абсолютно різними як з точки зору культури, так і самого проекту.

1301
1301

«До нас звертаються багато фермерів, які тільки починають цей бізнес, хочуть допомоги та консультацій з різноманітних питань, бажають втілити новий проект у життя. Ми отримуємо запити від клієнтів щодо насіння, консультацій, агротехнологій, реалізації продукції та багато інших», — розповідає представник UHBDP.

За його словами, головним завданням проекту на сьогодні залишається створення системи, завдяки якій фермер зможе отримати пораду та консультацію з будь-якого питання.

«Для фермера важливо визначити ринок збуту, оцінити запит споживача і від цього будувати свій бізнес. Неможливо починати просто з вирощування. Для побудови успішного бізнесу необхідне чітке планування, аналіз витрат для створення бізнесу, аналіз собівартості, спілкування з іншими учасниками ринку, отримання знань», — зазначає Дмитро Ніколаєв.

Експерт: Горох зберіг позиції

Посівні площі під горохом відповідають показникам минулого року, а от по іншим нішевим бобовим очікується зростання приблизно на 20-25%.

Про це в ексклюзивному коментарі AgroPortal.ua повідомила президент Товариства виробників і споживачів бобових України Антоніна Скляренко.

«2017 рік став рекордним для України у вирощуванні гороху. Україна посіла третє місце у структурі світового виробництва гороху після Канади та Росії. Цього року були сприятливі погодні умови для посіву цієї культури. Тож маємо сподівання, що позитивна тенденція по врожайності та обсягам збережеться», — зазначає Антоніна Скляренко.

Green pea
Green pea

За інформацією Товариства виробників і споживачів бобових України, станом на 4 травня 2018 року посіяно 377 тис. га гороху.

Для довідки: у 2017 році площі під горохом складали 405 тис. га, зібрано — 1090 тис. т гороху при середній врожайності 26,6 ц/га.

Вибір читачів за тиждень

Відео