Тамара Коблик

17 травня в історії Тернопільщини

17

Цього дня народилися:

діяч культури, літератор, композитор-аматор, автор слів та музики до пісень, що виконують відомі співаки, Сергій Бачинський (1972, м. Теребовля);

image
image

інженер, педагог, науковець, кандидат технічних наук, автор наукових праць, методичних рекомендацій Ростислав Білосевич (1938, с. Білозірка Лановецького району);

вчений, публіцист, політичний та громадський діяч, доктор права, професор Анатоль Камінський (1925, с. Кошляки Підволочиського району);

військовик, підприємець, меценат, генерал-полковник цивільної авіації, заслужений працівник авіатранспорту Російської Федерації В’ячеслав Капралов (1948, м. Почаїв Кременецького району);

начальник головного управління юстиції  у Тернопільській області Едуард Кольцов (1974).

Результат пошуку зображень за запитом "едуард кольцов"

артистка, співачка (ліричне сопрано) Марія Костів-Коссаківна (1876, м. Чортків – близько 1930, м. Бар, нині Вінницької області);

актриса Оксана Малінович (1976, м. Тернопіль);

Результат пошуку зображень за запитом "Оксана Малінович"

художник, член НСХУ Ігор Мельничук (1969, с. Коцюбинчики Чортківського району);

index
index

польський лікар-офтальмолог, доктор медицини Ян Радзівоньський (1796, містечко Будзанів, нині с. Буданів Теребовлянського району – 25. 07. 1866, м. Краків, Польща);

релігійний і громадський діяч Йосип Смішко (1932, с. Устечко Заліщицького району – 2014);

господарник Ілько Стахурський (1965, с. Гнилиці Підволочиського району);

вчений у галузі біології, доктор біологічних наук Володимир Черняк (1948, с. Онишківці Шумського району);

журналіст, громадська діячка, заслужений журналіст України, депутат міської ради Оксана Яциковська (1962 р. н., с. Курники, нині Тернопільського району).

Цей день в історії Тернопілля:

17 травня 1885 року – в с.Нестерівці Зборівського району помер український священик, культурно-громадський діяч, літератор, краєзнавець о.Іполит Барвінський. Уродженець с.Шляхтинці Тернопільського району. Парох у Білківцях і Нестерівцях. Автор нарису «Літопис села Нестерівці», статей і заміток мовного, історичного та релігійного змісту. Залишив матеріали до порівняльного словника (українська, польська, латинська), а також гумористичні оповідання й анекдоти.

17 травня 1940 року – перший секретар Тарнопольського обласного комітету КП(б) України Іван Компанець став членом ЦК КП(б).

17 травня 1944 року - постанова Тернопільського облвиконкому про відновлення діяльності Тернопільського державного українського драматичного театру ім. Івана Франка та про створення обласної державної хорової капели.

17 травня 1975 року – померла українська робітнича поетеса і прозаїк,уродженка с.Коцюбинці Гусятинського району Марія Тарновська. Літературний псевдонім М. Вірляна. 1909 року виїхала на заробітки до США. Була членом заокеанської філії «Гарту». Друкувати поезії почала 1919 року. Співробітник газети «Робітниця». Померла в Детройті. Похована там само.

17 травня 1990 року – в смт.Микулинці Теребовлянського району помер український художник Андрій Петрик. Малярство опанував самотужки. Працював у техніці олії в жанрах пейзажу, натюрморту і портрета. Твори Петрика зберігаються в музеях та приватних колекціях.

17 травня 2001 року - рішення Верховної Ради України про віднесення селища міського типу Ланівці Лановецького району Тернопільської області до категорії міст районного значення.

Сьогодні, 17 травня, християни відзначають Вознесіння Господнє.

Вознесіння Ісуса Христа в Небо завершило земне служіння Сина Божого. Сталося це на сороковий день після Воскресіння Ісуса. Саме свято Вознесіння припадає на четвер шостого тижня після Великодня.

Після свого нового народження Син Божий увійшов до небесного храму Отця-Бога, ставши на землі Спасителем усього людства. Суть свята Вознесіння полягає в піднесенні людської природи (тіла і душі), яка може усвідомити вищий прояв світла завдяки Престолу Всевишнього.

Свідками Вознесіння Христа стали його учні, яких він проводив до Віфанії. Нагодувавши їх хлібом, він благословив своїх учнів і вознісся над ними в небо. Про це диво апостоли розповіли всім людям, повернувшись до Єрусалиму.

Вознесіння Господнє символізує відкритість Неба перед людиною. Це вічний дім для кожного, який відділений від землі гріхами людськими. У цей день найкраще задуматися про добро, красу і віру, які приводять кожну людини до кращого життя.

А ще сьогодні – День вишиванки.

У культурі практично будь-якого народу є речі, які яскраво відображають його особливу національну традицію. Вишиванка - яскравий приклад і підтвердження цьому. Історія вишиванки своїми витоками сягає в незапам’ятні часи. Ще за свідченням знаменитого давньогрецького історика, географа і мандрівника Геродота, елементами вишиванки був прикрашений одяг скіфів, які проживали в наших землях в період VIII ст. до н. е. - IV ст. н. е. Знаменитий арабський мандрівник X ст. у своїх розповідях також згадує про русів, які носили вишитий одяг. У ході сучасних досліджень, наприклад, на Черкащині були знайдені срібні бляшки з фігурками чоловіків, датування знахідок VI ст., дослідження яких показали ідентичність елементів одягу і орнаменту вишивки українського народного костюма XVIII-XIX століть.

День вишиванки - поки ще не офіційне і відносно нове народне свято, покликане к сприянню єдності і культурного відродження всього багатонаціонального українського народу. Воно відзначається в третій четвер травня.

В 2018 році День вишиванки припадає на 17 травня.

Ідею про заснування 17 травня Міжнародного дня боротьби з гомофобією (International Day Against Homophobia) подав французький письменник і вчений Луї-Жорж Тен. День був вибраний невипадково — саме 17 травня 1990 року Генеральна асамблея Всесвітньої організації охорони здоров'я виключила гомосексуальність зі списку психічних захворювань. Тен висловив сподівання, що цей день допоможе змінити на краще життя тих людей, які цього найбільше потребують.

Результат пошуку зображень за запитом "Міжнародний день боротьби з гомофобією"

У світі сьогодні відзначають Всесвітній день інформаційної спільноти. 27 березня 2006 року Генеральна Асамблея ООН прийняла Резолюцію, в якій проголосила 17 травня Всесвітнім днем інформаційної спільноти. До 2006 року цей день святкували як Міжнародний день електрозв’язку чи Всесвітній день телекомунікацій ООН.

Всесвітній день інформаційної спільноти

А ще сьогодні своє професійне свято відзначають пульмонологи - це лікарі-терапевти, які спеціалізуються в діагностиці та лікуванні захворювань дихальної системи нашого організму. Хороший пульмонолог завжди знає, що проблеми з легенями можуть бути надто тяжкими, тому завжди уважно проводить обстеження кожного пацієнта.

День пульмонолога відзначають 17 травня

Саме сьогодні проводять заходи, присвячені Всесвітньому дню боротьби з артеріальною гіпертонією, задля підвищення інформованості населення про серйозні ускладнення артеріальної гіпертонії, поширення інформації про те, як можна запобігти розвитку цього захворювання.

Важливість спостереження систолічного кров’яного тиску збільшується з віком

Іменини сьогодні святкують Кирило, Марія, Микита, Никифор, Пелагея (Пелагія), Сільван (Силуан, Силуян), Еразм (Єразм), Мирослава, Славомір, Бруно.

Вибір читачів за тиждень

Відео