«Гречка, гроші, та пусті обіцянки - не те, що потрібно сьогодні виборцям»

121212121

Сотні людей по всій Україні виступили проти виборчої системи часів Януковича. До всеукраїнської акції доєднався і Тернопіль.

15 травня в усіх обласних центрах України відбулася Всеукраїнська акція «Ні! »Виборам за законом Януковича". Ранок у Тернополі теж розпочався із акції під стінами Тернопільської обласної державної адміністрації. Активісти та представники різних політичних сил зібралися разом для того, аби закликати Парламент ухвалити в другому читанні проект нового Виборчого кодексу (№3112-1), що передбачає проведення парламентських виборів за пропорційною системою з відкритими регіональними списками.

Координаторка ГО «CentreUA» у Тернополя Юлія Ковальчук прокоментувала:

“Судячи з великої кількості політичної реклами, депутати вже почали готуватися до найближчих парламентських виборів, які мають відбутися у 2019 році. То чому б не продовжити підготовку до виборів скасуванням виборчого закону Януковича? За наявності політичної волі новий кодекс може бути ухвалений ще до завершення цієї парламентської сесії. Це дасть змогу усім учасникам політичного процесу ознайомитися з новими правилами”.

Гречка, гроші, та пусті обіцянки - не те, що потрібно сьогодні виборцям. Це показали близько 200 людей, які взяли участь в акції на підтримку нового Виборчого кодексу в Тернополі. В їх числі були представники політичних партій Об'єднання «Самопоміч», Громадянська позиція, ДемАльянс, Сила людей, Українська галицька партія, Аргарна партія, ВО «Свобода», Рух нових сил, а також активісти з ГО «CentreUA», Коаліція ГО «Тернопільський центр реформ», ГО «Автомайдан».

“Сьогодні люди вийшли на вулиці міст під адміністративні будівлі для того щоб, об’єднавшись, вони домоглися того аби парламент через два дні прийняв новий виборчий кодекс, - розпочав свій виступ Василь Томчишин, співголова Коаліції ГО «Тернопільський центр реформ» та координатор Центру громадського контролю “ДІЙ!” в Тернополі, - аби прості українці могли голосувати за пропорційною виборчою системою та відкритими списками, аби ми з вами могли впливати на склад та начинку політичних партій, аби політичні сили, політики, кандидати, народні обранці не могли маніпулювати нашою думкою за допомогою підкупу, гречки і тому подібне”.

Зараз під час проведення парламентських виборів в Україні керуються законом, який був ухвалений за часів Віктора Януковича. Така система лише сприяє продажу місць у партійних списках та підкупу виборців. Для прикладу депутати-мажоритарники зазвичай купують голоси в округах за гречку, продуктові набори чи гроші, а проблема закритих списків виключає таке явище, як і здорова конкуренція в середині партії. Відкриті регіональні списки дадуть змогу виборцям голосувати за конкретного кандидата і ті, хто здобуде найбільшу підтримку, будуть посуватися вище у списку.

Також під час акції організатори збирали підписи громадян під заявою до Тернопільської облради з проханням звернутися до Верховної Ради України з вимогою негайно прийняти в цілому проект Виборчого кодексу (законопроект № 3112-1) та встановити пропорційну виборчу систему з відкритими регіональними списками.

17 травня під Верховною Радою в Києві знову зібралися депутати, громадяни, громадські активісти та представники різних політичних сил з вимогою до Парламенту ухвалити в другому читанні проект нового Виборчого кодексу.

«Україні потрібні справедливі правила - пропорційна виборча система з відкритими списками. Зміити їх обіцяв у своїй передвиборчій агітації Петро Порошенко, і парламентська коаліція в Коаліційній угоді 2014 року. На жаль, свою обіцянку вони не виконали», - Микола Виговський, координатор Громадського руху ЧЕСНО під час в акції в Києві.

1212121
1212121

131313
131313

1313
1313

1212
1212

Вибір читачів за тиждень

Відео