Орест Сарматський

Лікарські рослини з пустелі у Сирії досліджуватимуть фармацевти-науковці з Тернополя (фото)

image007-12 (Copy)

У ТДМУ домовилися про співпрацю із університетом Аль Хаваш.

У Тернопільському державному медичному університеті імені І.Горбачевського з офіційним візитом перебувала делегація університету Аль Хаваш (Хомс, Сирія) у складі голови опікунської ради вишу Камеля Аюба та проректора з наукової роботи, професора Мохамеда Ноккарі.

image001-18 (Copy)
image001-18 (Copy)

Про це повідомляє прес-служба ТДМУ.

Університет Аль Хаваш – один з найбільших приватних вищих навчальних закладів Сирії. До його складу входять медичний, фармацевтичний, стоматологічний факультети, а також факультети косметології та охорони здоров’я.

image005-16 (Copy)
image005-16 (Copy)

Під час зустрічі з ректором ТДМУ, професором Михайлом Кордою мова йшла про можливість впровадження спільних наукових проектів, реалізації програми академічних обмінів між Університетом Аль Хаваш та Тернопільським медичним університетом.

Окрім того, було досягнуто домовленості про співпрацю між ТДМУ і Університетом Аль Хаваш у напрямку фармації і стоматології. Сирійська сторона також висловила зацікавленість у підготовці медсестер. За словами представників делегації, у них є велика потреба у кваліфікованих медсестринських кадрах, адже в країні тривають військові дії і є чимало поранених. Відповідно в Університеті Аль Хаваш зацікавлені у підготовці медсестер за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр», а в подальшому за освітньо-кваліфікаційним рівнем «магістр».

У рамках візиту відбулася і зустріч з науковцями фармацевтичного факультету Тернопільського медичного університету. Представники Університету Аль Хаваш висловили пропозицію, щоби випускники їхнього фармацевтичного факультету могли навчатися в аспірантурі в ТДМУ.

Фармацевтичний факультет цього університету є одним з найкращих в Сирії, викладацький склад якого - 30 професорів, 60 магістрів. Тут навчається приблизно 1200 студентів. Факультет має 20 наукових лабораторій для навчання студентів та масштабну спеціалізовану лабораторію для наукових досліджень. Тут функціонує цех з виробництва лікарських засобів, де студенти мають змогу бачити технологію виготовлення лікарських середників.

Фахівці фармацевтичного факультету Університету Аль Хаваш зацікавлені у дослідженні лікарських рослин сирійської пустелі і можливість екстракції з них біологічно активних речовин, а також стандартизації, тестуванні, застосування їх у медицині та косметології. Сирійські фармацевти провели чималу роботу щодо формування каталогу цих рослин (250 видів) і геопозиціонування їх. В результаті ретельних досліджень з 30 рослин потенційно цікавих для фармацевтичної науки вибрано 7. До подальшого їх вивчення планується залучити фахівців фармацевтичного факультету ТДМУ, зокрема в галузі фармакогнозії і медичної ботаніки, фармацевтичної хімії. Зі свого боку сирійська сторона надасть необхідну суху сировину для досліджень.

Цікавим є підхід сирійських науковців до дослідження лікувальних властивостей рослин. Вони опитали всіх народних травників свого регіону про їхній досвід використання цих рослин у народній медицині. Також взяли інтерв’ю у всіх фітотерапевтів про застосування їх у практиці.

Окрім того, колеги з Хомсу посадили на 10 гектарах саджанці Дамаської троянди. Ця рослина є доволі цінною в косметології. Представники Університету Аль Хаваш пообіцяли надіслати саджанці троянди та взірці насіння різних рослин, щоб науковці ТДМУ на базі університетського ботанічного саду могли спробувати виростити їх тут і дослідити. Зі свого боку фахівці тернопільського медуніверситету запропонували у випадку  успішної культивації цих зразків на Тернопільщині зробити порівняльний аналіз біологічно активних речовин у цих рослинах.

image025-6 (Copy)
image025-6 (Copy)

Ректор ТДМУ, професор Михайло Корда запропонував гостям, аби студенти їх університету взяли участь у Міжнародних студентських літніх школах, які щорічно відбуваються на базі навчально-оздоровчого комплексу «Червона калина».

image033-2 (Copy)
image033-2 (Copy)

Представники Університету Аль Хаваш мали змогу детально ознайомитися з матеріально-технічною і науковою базою ТДМУ, роботою центру симуляційного навчання та навчальним процесом зокрема.

image035-2 (Copy)
image035-2 (Copy)

Фото – прес-служба ТДМУ

Вибір читачів за тиждень

Відео