Олег Снітовський

Молодь Тернопільщини шукає оптимальну модель своєї участі в ОТГ (фото)

Заставка4 (Copy)

Про роль та місце сучасної молоді у діяльності об’єднаних територіальних громад йшлося під час дискусійного клубу у форматі «світового кафе», який відбувся у Тернопільському ЦРМС.

- Однією із найважливіших умов успішної реформи децентралізації є усвідомлення мешканцями громади тези, що благополуччя і добробут залежить від кожного жителя, у тому числі і від ініціативи та дій молодих людей. Тому сьогодні ми зібралися тут, щоб разом поміркувати над тим, яким же має бути майбутнє української молоді, що мешкає в ОТГ, в контексті євроінтеграції. Запросили сюди як науковців вищих навчальних закладів Тернополя так і студентів, активістів, представників об’єднаних територіальних громад, яких нині вже нараховується 42, - сказав, відкриваючи дискусійний клуб директор Тернопільського Центру розвитку місцевого самоврядування Віктор Литвинчук.

Для спілкування було вибрано таку популярну форму дискусії, яким є «світове кафе». Тобто, йдеться про дуже простий процес взаємодії, мета якого - широкий обмін думками, ідеями й досвідом. Отож, учасники невимушено, за кавовими столиками поступово, після знайомства, перейшли до безпосереднього спілкування, яке продовжилося згодом за іншими столиками, в окремій аудиторії.

Модератор дискусійного клубу, радник з питань комунікації Тернопільського ЦРМС к.е.н. Наталія Стрельбіцька окреслила коло проблем, які стосуються ролі молоді, як важливому креативному потенціалу розвитку громади, чиннику, що може забезпечувати  цілісний і творчий розвиток ОТГ.

- Хочемо дізнатися, як сучасна молодь бачить перспективи своєї ОТГ в майбутньому, що гальмує молодіжні ініціативи, які існують, на думку учасників дискусійного клубу шляхи для того, аби голос молоді у громаді був почутий спільнотою, а не залишився на рівні пропозицій чи ідей. Тобто, нам цікаво почути різні думки про те, що потрібно для того, аби молодь була мотивована у тому, аби жити і працювати в громаді, на території якої вона не просто перебуває, а стає активним учасником її розитку», - підкреслила Наталія Стрельбіцька. 

А потім почалася жвава дискусія, обмін думками, тезами.  Розмова тривала як із чашкою кави, так і тоді, коли молоді люди сіли за інші столики, де, власне, на великих аркушах паперу почали описувати думки, виокремлені під час спілкування.

- Навіть не сподівалася, що вийде такий жвавий обмін думками. Видно, що тема «зачепила» кожного з нас. Бо це дійсно актуально. Створюються громади і часто ніхто не думає, чи буде та громада такою, де б молодь могла проявити себе. А що ми хочемо? От подивіться на цей аркуш. На ньому ключові позиції, які, напевно,хвилюють кожну молоду людину у новостворених громадах. Це – комфортні умови для навчання, підвищення свого інтелектуального рівня, хоча б елементарні умови для проживання – благоустрій, добрі дороги, робота, чисте навколишнє середовище, відчуття того, що до тебе прислухаються і усвідомлення твоєї потрібності. Коли бодай це все є, то така громада матиме майбутнє, - каже учасниця дискусії Катерина Симко, студентка Тернопільського національного економічного університету.

У свою чергу, її колега, студент Павло Дячун вважає, що молодь в ОТГ не повинна очікувати, що хтось щось їй запропонує.

- Молодіжна ініціатива повинна пульсувати постійно. Не варто сподіватися, що хтось приїде у нашу глибинку і запропонує якийсь грант чи певні інвестиції. Тільки активна позиція, цілеспрямованість, співпраця з місцевою владою на рівні громади, участь молодих людей у прийняття рішень, проектів, стремління довершити той чи інший проект можуть дати бажаний результат. Так, майбутнє ж громади – за молоддю. Але молодь повинна, ще раз кажу бути активним учасником децентралізації, а не пасивним спостерігачем, таким собі скептиком, який тільки сподівається на чиюсь допомогу», - каже Павло.

Коментуючи участь своїх студентів у дискусії, к.е.н., доцент університету Олександра Овсянюк-Бердадіна вважає, що такий формат цілком виправданий.

- Бо це, що відбулося сьогодні, не замінить жодна лекція. Зауважте, скільки інформації молоді люди почерпнули за цей час і скільки емоцій, цікавих думок було з їхнього боку. І це засвідчує небайдужість, молодих людей, які реально переживають за те, яким буде громадське, соціальне, економічне середовище, часткою якого, вони, зрештою і є. Рада, що взяла участь у засіданні такого дискусійного клубу у форматі «світового кафе». Певної ваги діалогам надав факт участі у них як керівника ЦРМС так і народного депутата Миколи Люшняка. Адже молоді люди побачили, що проблемою залучення молоді до формування розвитку ОТГ переймаються відповідальні особи на різних рівнях. Мені, як і студентам, імпонує така форма спілкування, коли серія «раундів», «мозкових атак» створюють атмосферу творення і народження колективної думки, виникнення оригінальних ідей», - вважає викладач.

- Ми хотіли ідентифікувати потреби молоді, адаптувати їх до можливостей ОТГ. Адже кожна громада виходить з того, які вона має ресурси. І матеріальні, і нематеріальні для свого розвитку. Ви знаєте, зараз існує тенденція, з якої ми виходили, організовуючи таку дискусію, що європейська спільнота зацікавлена у тому, аби українська молодь працювала і розвивала ті громади, де вона живе, їхню спроможність та самодостатність. І наше завдання було визначити: що ж хоче молодь, що вона очікує, яким вбачає своє місце у процесі децентралізації, які визначає орієнтири для майбутнього громади. Вважаю, спілкування було досить продуктивним і ці  сьогоднішні напрацювання ми проаналізуємо і передамо як методичні матеріали усім ОТГ», - підбила підсумки засідання дискусійного клубу у форматі «світового кафе» Наталія Стрельбіцька, радник з питань комунікацій Тернопільського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки «Програми U-LEAD з Європою» та Мінгрегіоном України.

DSC_7621 (Copy)
DSC_7621 (Copy)

DSC_7531 (Copy)
DSC_7531 (Copy)

DSC_7825 (Copy)
DSC_7825 (Copy)

DSC_7757 (Copy)
DSC_7757 (Copy)

DSC_7730 (Copy)
DSC_7730 (Copy)

DSC_7716 (Copy)
DSC_7716 (Copy)

DSC_7710 (Copy)
DSC_7710 (Copy)

Фото - автора

Вибір читачів за тиждень

Відео