Оксана Бучко

Доповідь тернополянина про УГКЦ та вибори зацікавила дослідників у Тбілісі

IMG_6118

Про виклики і перспективи пострадянських країн дізнавались у Тбілісі від тернополянина, який є науковим співробітником Інституту Історії Церкви УКУ, Володимира Мороза. Він представив доповідь «Шлях до змін суспільства: вчення УГКЦ про вибори влади» на науковій конференції Post-Soviet Countries – Challenges, Perspectives («Пострадянські країни: виклики і перспективи»), що відбулася в Університеті Сулхан-Саба Орбеліані у Тбілісі 19 травня, повідомляє ucu.edu.ua.

IMG_6122
IMG_6122

Особливу увагу грузинських дослідників привернув момент про чіткі вимоги у вченні УГКЦ щодо заборони агітації з боку духовенства на користь або проти тих чи інших політиків і політичних сил.  Дискусію викликало те, що ці норми не просто проголошені, а й діють та сприяють зростанню авторитету Церкви. Також зацікавив колег аналіз рекомендацій Церкви виборцям щодо критерій обрання кандидатів і партії для підтримки на виборах, оцінки політичних програм та контролю влади пісня виборів.

У  конференції брали участь інші представники України – керівник проектів та програм Київського центру УКУ, релігієзнавець Ірина Феннота та доцент кафедри політичних наук УКУ, політолог Петро Байковський. У програмі також були виступи доповідачів із Вірменії, Грузії, Польщі, Росії та України – загалом 19 учасників. Ще восьмеро дослідників брали участь у роботі молодіжної панелі конференції. Загалом йшлося про політику, економіку, історію, соціологію країн пострадянського простору.

Зібрались дослідники різних сфер життя країн пострадянського простору на такому заході вперше. Надалі проводити його планують щорічно.

Фото ucu.edu.ua                

Вибір читачів за тиждень

Відео