Чому не варто збивати температуру?

ртутний градусник

Вчені довели, що не можна збивати температуру, оскільки при цьому знищується білок, який підвищує опір організму хворобі.

Такого висновку дійшла команда біологів і математиків з університетів Манчестера і Уоріка. Саме вони вивчили вплив високої температури на ефективність роботи імунної системи людини. Виявилося, що ключову роль тут відіграють білки Nuclear Factor (-κB), яку вчені порівнюють з клітинними годинниками, повідомляють на сайті "Гусятин com.ua".

Навіть при невеликому підвищенні температури, скажімо, до 37 градусів або трохи вище, вони починають прискорено переміщатися в ядро ​​клітини і назад, активуючи роботу імунної системи. Причому чим вища температура тіла, тим швидше цей білок переміщається.

Клітини, заскочені зненацька, починають активніше реагувати на пухлину, рану або інфекцію. Таким чином, організм починає чинити опір хворобі, а зцілення настає швидше.

Відкриття вчених підтверджує поширену думку про те, що підвищену температуру до певного моменту збивати не можна. Прийом протизапальних препаратів при 37,5° тільки порушує біологічні процеси опору організму. Зрозуміло, мова не йде про температуру вище 38,5°, коли життя людини опиняється у небезпеці.

Таким чином, людство опинилося на порозі іншого важливого відкриття: якщо фахівці навчаться управляти процесом стимуляції імунних клітин білками Nuclear Factor (-κB), то наблизяться до створення ліків нового покоління.

Вибір читачів за тиждень

Відео