Оксана Бучко

Тернополянам радять оформити власність навіть на старі будинки

f5207093f4bafcb21c0c017e46b49f6e_XL

Тернополян застерігають від ситуацій, коли їх можуть виселити із власного житла. Адже поширеними є випадки, коли у сільській місцевості люди живуть у будинках десятки років без документів, які б підтверджували право власності.

Як наслідок – виникає багато проблем, починаючи від укладення договорів із РЕМ на постачання електроенергії чи облгазом на постачання газу, не кажучи вже про процедуру спадкування, дарування чи продажу такого будинку.

Якщо звернутися до букви Закону, то така нерухомість, на яку не оформлено право власності, не є майном людини, яка в ньому проживає. Щоб виправити цю ситуацію, потрібно пройти чимало дорогих та складних процедур.

- Перше, що вам необхідно - це здійснення технічної інвентаризації будинку, - пояснює фахівець системи БПД Віктор Липка. - Технічна інвентаризація – це абсолютно нескладна процедура, яка полягає у виїзді техніка чи експерта з інвентаризації до вашого домоволодіння та здійснення замірів усіх об’єктів нерухомості - як усередині, так і ззовні. Такі техніки є як в обласному бюро технічної інвентаризації, так і в приватних організаціях, які займаються такими роботами. Що цікаво, приватні експерти та організації зроблять інвентаризацію вашого домоволодіння набагато якісніше і дешевше, порівняно з бюро технічної інвентаризації. Після виїзду техніка та здійснення замірів ви маєте отримати технічний паспорт, у якому буде зазначено ваше прізвище як замовника, будуть зроблені креслення вашої ділянки й усіх споруд на ній. Перевірте, щоб на технічному паспорті була відмітка про технічне обстеження будинку. Термін здійснення інвентаризації та виготовлення технічного паспорта займе у вас не більш, як 10 днів.

Наступний ваш крок – це Державна архітектурно-будівельна інспекція. Для цього потрібно зібрати наступні документи:

  • документи на землю (акт чи свідоцтво про право власності на землю або договір оренди земельної ділянки, або довідку з сільської чи міської ради про те, що у вас немає заборгованості зі сплати на землю);
  • технічний паспорт із проведеною інвентаризацією;
  • декларацію про готовність будинку до експлуатації.

Протягом 10 робочих днів Державна архітектурно-будівельна інспекція зареєструє подану вами декларацію та видасть її з відміткою про реєстрацію. З цього моменту ви офіційно повідомили органи державної влади про те, що ваша нерухомість існує і ви маєте на неї певні права.

Наступний орган куди вам необхідно звернутися, - це центр з надання адміністративних послуг, який знаходиться на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці.

- Згідно статті 2 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» від 01.07.2004 № 1952-ІV встановлюється, що державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень – офіційне визнання і підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно, обтяжень таких прав шляхом внесення відповідних записів до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Отже, ваше право власності на нерухоме майно виникне з моменту державної реєстрації такого права, - зазначає експерт.

Процедура державної реєстрації права власності на новозбудований об’єкт нерухомого майна регламентується Порядком державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.2015 №1127. Зокрема, пункт 41 Порядку передбачає основний перелік документів, необхідний для державної реєстрації права власності на вищезазначений об’єкт нерухомого майна, а саме:

  1. Документ, що відповідно до вимог законодавства засвідчує прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта.
  2. Технічний паспорт на об'єкт нерухомого майна.
  3. Документ, що підтверджує присвоєння об'єкту нерухомого майна адреси.
  4. Письмова заява співвласників про розподіл часток у спільній власності на новозбудований об'єкт нерухомого майна (у разі, коли державна реєстрація проводиться щодо майна, що перебуває у спільній частковій власності).
  5. Договір про спільну діяльність або договір простого товариства (у разі, коли державна реєстрація проводиться щодо майна, будівництво якого здійснювалось у результаті спільної діяльності).
  6. Документ, що підтверджує сплату адміністративного збору за державну реєстрацію права власності (або документ що підтверджує звільнення від оплати адміністративного збору).

Документ, що відповідно до вимог законодавства засвідчує прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта, не вимагається у разі, коли реєстрація такого документа здійснювалася в Єдиному реєстрі документів.

У такому разі державний реєстратор відповідно до наданих вами у відповідній заяві відомостей про реєстраційний номер документа, що відповідно до вимог законодавства засвідчує прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта, обов'язково перевіряє наявність реєстрації такого документа в Єдиному реєстрі документів, відсутність суперечностей між заявленими правами та відомостями, що містяться в цьому Реєстрі.

Документ, що підтверджує присвоєння об’єкту нерухомого майна адреси, не вимагається у разі, коли державна реєстрація права власності проводиться на індивідуальний (садибний) житловий будинок, садовий, дачний будинок, збудований на земельній ділянці, право власності на яку зареєстровано в Державному реєстрі прав. У такому разі в поданій заяві ви обов’язково зазначаєте відомості про кадастровий номер відповідної земельної ділянки.

Державна реєстрація права власності на новозбудований об’єкт проводиться у строк, що не перевищує п’яти робочих днів з дня реєстрації відповідної заяви в Державному реєстрі прав.

Після проведення державної реєстрації права власності ви отримаєте Витяг з Державного реєстру прав про проведену державну реєстрацію з проставлянням підпису та печатки державного реєстратора.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео