Орест Сарматський

Тернопіль відкрив шлях «Через шлунок до спільної Європи без кордонів» (фоторепортаж)

Міжнародний освітньо-культурологічний проект почали реалізовувати студенти Галицького коледжу разом зі своїми польськими та німецькими ровесниками.

- Сьогодні розпочалася перша фаза проекту тристороннього обміну молоді країн Європи, ініційованого Федеральним Міністерством закордонних справ Німеччини та Польсько-Німецької Співпраці Молоді. До нас прибули студенти з Польщі та Німеччині аби упродовж кількох днів ознайомитися із традиційною українською кухнею, культурними традиціями краю. Проект покликаний покращити мовне спілкування між студентами різних країн та має на меті нівелювати стереотипи, які склалися про кожну з трьох держав, - сказала, звертаючись до учасників проекту директор Тернопільського Галицького коледжу імені В’ячеслава Чорновола, Марія Баб’юк, на базі якого розпочинається проект.

Також гостей привітали міський голова Тернополя Сергій Надал, його заступник Леонід Бицюра, начальник міського управління освіти Ольга Похиляк, керівник проекту Марек Фурман, заступник директора Галицького коледжу Ірина Гелецька.

У коледжі, де сьогодні відкрито інноваційну лабораторію європейського рівня, студенти - майбутні кухарі з трьох країн - спільно готуватимуть український червоний борщ, закуску із сала, вареники з картоплею зі шкварками та сметаною, узвар з сухофруктів.

Завтра спільне приготування українських страв триватиме у ресторанних комплексах Тернополя. Молоді українці, поляки та німці готуватимуть зелений борщ зі щавелем, крученики з грибами і яйцем, картопляно-гарбузове пюре, млинці, компот з румбарбару і полуниць.

Наступний етап проекту «Через шлунок до спільної Європи без кордонів» продовжиться у польському містечку Збоншинь, а восени – у німецькому місті Верден.

Кінцевим результатом обміну стане створення книги «Місцева кухня», яка міститиме кулінарні рецепти Польщі, України та Німеччини трьома мовами.

Додамо, що Галицький коледж – єдиний навчальний заклад України, який бере участь в такому проекті. Обмін студентами відбувається між навчальними закладами, які здійснюють підготовку фахівців за спеціальністю «Кухар, бармен, офіціант» у рамках співпраці у доступних освітніх проектах та спільних ініціатив у галузі освіти та співробітництва України та Євросоюзу.

[gallery order=«DESC» columns=«1» size=«full» link=«file» ids=«157191,157190,157189,157188,157187,157186,157185,157184,157183,157182»]

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео