Віра Олександрович

Тернопільщина: чому голів громад кличуть «на килим» до Степана Барни (відео, графіка)

Присутні_зал2

Перші проекти, які мають реалізовувати у 2018 році за кошти інфраструктурної субвенції об’єднаним громадам вже погодили у Києві. Серед щасливчиків - кілька ОТГ на Тернопіллі.

На розбудову інфраструктури територій цього року загалом планують витратити не менше 90 млн грн (торік область мала 115 млн грн – прим.). Втім, як виявилося, не все так уже й добре у нашому домі…

Нагадаємо, на першому засіданні при Мінрегіоні погодили 312 інфраструктурних проектів, поданих 104 об’єднаними громадами. Вони розраховані на загальну суму 314 млн грн. І всі ці проекти і програми повинні бути реалізовані до кінця року. Тому спочивати на лаврах і розслаблятися немає коли, підкреслив голова обласної держадміністрації Степан Барна.

Графіка
Графіка

Власне, під час колегії облдержадміністрації 30 квітня він зробив кілька гучних заяв, що стосувалися саме об’єднаних територіальних громад, або ОТГ. Хоча точніше, ці слова насамперед адресувалися керівництву ОТГ.

У нас уже фактично завершила роботу комісія, що розглядає проекти, подані на фінансування із Фонду регіонального розвитку, - каже він. – Наразі вибрали 31 об’єкт. На них спрямують 194 млн грн. Співфінансування становить 62,2 млн грн. Це реальний ресурс, який залучать ОТГ.

Втім, показники залучення прямих та іноземних інвестицій у громадах краю – вкрай низькі, зазначив очільник ТОДА.

[embed]https://youtu.be/4mmHrw7jpFA[/embed]

Шановні голови ОТГ, якщо ви думаєте, що 40 тисяч гектарів поза населеними пунктами, які вам передали, це – лише шлях для вирішення ваших внутрішніх проблем, то дозвольте із вами не погодитися. Я розумію, що комфортно виділити землю для жителів або для потенційних жителів ваших ОТГ. Але я хочу бачити у кожній громаді, окрім житлових масивів, майданчики для індустріальних парків, ділянки під кооперативи, виробничі потужності.

Він підкреслив, що не дасть перетворювати громаду на пустелю чи спальний район.

Якщо ми вже працюємо над спільною стратегією розвитку області, то без урахування цих позицій рухатися ділі – неможливо, - наголошує він. - Обіцяю, ми зараз зробили аналіз показників в області, по районах, а тепер зробимо – по громадах. Для того, щоб усі це побачили. Адже проблема показників соціально-економічного розвитку – це не проблема голови ОДА. Бо зараз я бачу – одне: «Дай, дай і дай…». На медицину, на дороги, на зарплату. На все! А мене цікавить, що ви дали для області.

 
[embed]https://youtu.be/l7BMGJr9vSM[/embed]

До речі, в ОДА упродовж кількох днів відбувалися зустрічі із голова ОТГ. Тоді чиновники виявили чимало не дуже приємних фактів.

У нас є окремі ОТГ, які витрачають понад 75% власних надходжень на утримання апарату, - обурюється Степан Барна. – Тобто ми створили ОТГ, щоб зекономити кошти і спрямувати їх на розвиток регіону, а виходить, що створили ще одну адміністрацію. В окремих ОТГ штаб уже такий, як півадміністрації, а то й більше. Головне завдання – це не працевлаштування кума-свата-брата! Наша мета – забезпечити якість надання послуг.

Барна2
Барна2

Також про це засідання колегії ТОДА читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото і відео автора, графіка - із відкритих джерел

Довідка. Держава надає підтримку ОТГ, зокрема у питаннях відновлення і розбудови інфраструктури територій. Для цього у Державному бюджеті на 2018 рік передбачили 1,9 млрд грн. Ці кошти спрямують на розвиток інфраструктури 665 об’єднаних громад, створених у 2015-2017 рр. Питання розподілу субвенції із державної казни місцевим бюджетам у 2018 році врегулювали розпорядженням Кабміну за №201 від 4.04.2018 р.

Вибір читачів за тиждень

Відео