Орест Сарматський

Експерти застерігають не купувати продукти на стихійних ринках одного з районів Тернопільщини

18bdd04e288fc232234be2fb5ea8bf38_xl (Copy)

Керівництво Держпродспоживслужби радить мешканцям Збаража утриматися від купівлі продуктів харчування на стихійних ринках міста.

З настанням літа у Збаражі активізувалась несанкціонована торгівля, а саме по вул. Д.Галицького,2 (поблизу магазину «Вікторія»), по вулиці Січових Стрільців біля ринку «Оболоня» та на вул.Грушевського ( в районі АТП 16140), у смт. Вишнівець по вул. Шевченка, 5 ( поблизу магазину побутової хімії), по вулиці Кременецька біля ринку Збаразького РайСТ. Головне управління Держпродспоживслужби в області звертає увагу покупців на те, що незаконну торгівлю ніхто не контролює, якість і свіжість продуктів на стихійних ринках не перевіряють, а самі продавці працюють з грубим порушенням санітарно-гігієнічних правил.

У більшості випадків торгівля проводиться з землі. Про яку гігієну можна говорити? Весь бруд і вихлопні гази автомобілів залишаються на цих продуктах. Серед продуктів, які реалізуються з землі, найбільш небезпечними є молоко та молочні продукти. Вживання молочної продукції невідомого походження (відсутні дані про стан здоров’я корови та результати лабораторних досліджень продуктів) з землі, придбаної у громадянина, який не пройшов медогляд та не має допуску до роботи з харчовими продуктами - прямий шлях до інфекційних захворювань. Ні про яку користь від молока в цьому випадку вже не йдеться, лише про шкоду. Також не можна купувати молоко в пластикових пляшках, які є предметами одноразового використання і мають не завжди відоме походження (іноді пляшки збирають на сміттєзвалищах і не завжди ретельно миють). А порушення в місцях неорганізованої торгівлі є потенційно-небезпечними у виникненні спалахів харчових отруєнь, інфекційних захворювань серед населення. Особливо це стосується м’ясних, рибних та молочних продуктів, які вимагають особливих умов зберігання. При цьому, всім необхідно пам’ятати, що харчові продукти, які реалізуються на стихійних ринках, законодавчо визначені як завідомо небезпечні та непридатні до споживання людиною. При цьому кожен повинен розуміти, що винним у своїй хворобі буде лише той, хто придбав небезпечні продукти на стихійних ринках, спокусившись на ціну чи привабливий вигляд товару, йдеться у повідомленні.

Вибір читачів за тиждень

Відео