Орест Сарматський

Через потужні інсектициди почали масово вмирати бджоли (Агро-новини)

09 (Copy)

Пасічники Дніпропетровської області нарікають, що місцевий фермер почав використовувати надпотужну отруту, яка становить небезпеку й для людей. Про це повідомляє ТСН.

Нагадаємо, волинські бджолярі готують позови до агрофірми.

За даними пасічників, постраждало понад 50 пасік, а це більше ніж 2 тис. бджолиних родин.

«Поодинокі випадки отруєння були й раніше. Але гинули льотні бджоли, тобто ті, котрі літали та потрапили під потраву (розпилення пестицидів на полях, – ред.). Але зараз іде подальше зараження і масово гинуть цілі бджолині родини», – нарікає Михайло Ротар, який тримає пасіку в селі Кудашівка Дніпропетровської області.

Місцеві пасічники винуватять у всьому агрофірму «Христофорівське», яка обробила свої поля сильними пестицидами і навіть не попередила про це бджолярів, щоб ті могли закрити бджіл на день.

За словами секретаря Криворізької гільдії бджолярів Павла Герба, від дій фермера найбільше постраждали Криворізький район Дніпропетровської області і Долинський район Кіровоградської області. Трохи менше зачепило Софіївський район Дніпропетровської області і Казанківський район Миколаївської області.

0901 (Copy)
0901 (Copy)

Поля були оброблені орієнтовно 22–23 травня. Падіж бджіл почався уже з 24 травня.

За словами Михайла Ротаря, препарат дуже сильний і має пролонговану дію, оскільки бджоли продовжують помирати невеликими партіями кожного дня. Сам фермер не виходить на контакт із пасічниками. Телефони його фірми, які є у відкритому доступі в мережі, вимкнені.

Павло Герб розповів, що кільком пасічникам вдалося потрапити до приміщення агрофірми у селі Софіївка, де вони побачили каністри з використаним інсектицидом. "Це сильний препарат альфа-циперметрин. Пестицид першої групи, найважчої для комах, і 2-3 групи – для людини. Тобто, може бути отрутою повноцінною", – зазначив Герб.

Причому така ситуація відбувається у кількох інших областях України – у Хмельницькій, Житомирській, Сумській, Рівненській і Волинській областях. За підрахунками Спілки пасічників України, загалом за останній тиждень постраждало щонайменше 70 пасічників, у яких загинуло майже 3 тисячі бджолиних родин. І список постраждалих продовжує поповнюватися.

Вибір читачів за тиждень

Відео