Орест Сарматський

Вже знайшли альтернативу картоплі (Агро-новини)

15 (Copy)

У Каховському районі Херсонської області одна з відомих овочівницьких компаній провела успішний експеримент із бататом, або «солодкою картоплею», і збирається зібрати з одного гектара 20-40 центнерів культури. Про це пише «Голос України».

Нагадаємо, що за рік овочевий кошик подорожчав на 22%.

1501 (Copy)
1501 (Copy)

Повідомляється, що посадковий матеріал батату імпортували у незначній кількості ще три роки тому. Його потроху розмножували в тепличних умовах, а цьогоріч уже почали висаджувати у відкритий ґрунт.

Перша в Україні бататова плантація має площу 17 га. З кожного гектара експериментатори очікують отримати від 20 до 40 центнерів «солодкої картоплі». Різниця між верхньою та нижньою «планками» прогнозу така велика, оскільки агрономічні прийоми з вирощування батату в Таврії ще належить відпрацьовувати й удосконалювати. А на це потрібен час.

Дозрівання врожаю «солодкої картоплі» очікують наприкінці вересня, коли коренеплоди наберуть максимальну масу. Проте їх поки що не збираються продавати суто для кулінарних потреб: українці до специфічного смаку батату ще не звикли, і культура його споживання не сформувалася.

Повідомляється, що каховські «бататоводи» не мають сумнівів у попиті на свою продукцію серед виробників Херсонщини та інших регіонів, котрі також не проти експериментів із вирощуванням їстівної екзотики.

Один із плюсів батату — колорадський жук його не їсть.

Влітку «стартує» нова хвиля аграрного рейдерства – заява бізнесу

 

1502 (Copy)
1502 (Copy)

Цього літа на аграріїв чекає нова хвиля рейдерства – як тих самих підприємств, так і нових. Про це розповіла керівник ГО «Бізнес–Варта» Ольга Матвіїва в ексклюзивному інтерв’ю для AgroPolit.com.

Нагадаємо, про 16 «лозин» для рейдерів – Як законопроект №8121 зупинить правову вакханалію в Україні.

«Буде нова хвиля рейдерства. Як нових підприємств, так і тих, які було захоплено минулого року, і вони так і не змогли до літа вирватися з цих кіл пекла судів, експертиз, слідчих дій, комісій. До прикладу, на підприємстві «Нива-2010», починаючи з липня цього року, може відбутися повторне силове захоплення урожаю», – каже вона.

Очільниця ГО «Бізнес–Варта» наголошує, що на сьогоднішній день рейдерам не становить проблеми захоплювати підприємства, адже їм для цього все сприяє.

«Забрати підприємство можна за один день: підробити документи, внести їх у реєстр. Для цього і всі карти в руки: у рейдерів скрізь свої люди, кругова порука. Щоби відстояти та відновити порушене право власника потрібні роки! Тому буде продовження рейдерства, як у тих самих підприємствах, котрі ще минулого літа постраждали, так і на інших. Хтось вніс добрива, посіяв, а інші приїдуть збирати урожай. А хтось інвестував у завод, модернізував обладнання – теж ласий шматок», – запевняє вона.

Матвіїва закликає – не варто сидіти склавши руки, слід робити все для захисту своїх підприємств.

«Аграрії повинні виходити в медійний простір, прозоро й чисто вести свою справу, мати всі необхідні належно оформлені документи. Для всіх, кому потрібна підтримка, – наші двері відчинені», – зазначає вона.

Вибір читачів за тиждень

Відео