Тернопільський психолог розповіла, чому варто діяти прямо і відкрито

3501fc5f63f550b98831218e80d2bbf5_XL

Марина Орап – знаний у Тернополі психолог, викладач ТНПУ, доктор наук та жінка, яка у свій час пережила страшну недугу – рак, вирішила розкрити тернополянам деякі секрети.

Марина Орап розповіла про ознаки здорової дорослої самоцінної особистості, як боротися зі страхами, чому не варто маніпулювати та чи варто діяти прямо і відкрито.

Одна з ознак здорової дорослої самоцінної особистості – здатність говорити і діяти прямо, без натяків і двозначностей, без маніпуляцій і брехні, без зайвої скромності і вражаючого епатажу. Відразу до справи і по суті. За найбільш оптимальною траєкторією. Неврівноважена, а найголовніше – невпевнена у собі людина – просто вимушена маніпулювати, щось придумувати, і виробляти психологічні «акробатичні піруети». Звичайно, відповідь «так, тобі гарно у новій сукні» на запитання подруги – це не той обман, про який ми зараз говоримо. Але якщо доросла людина спеціально, з усвідомленим наміром вдається до обману і маніпуляцій, щоб досягнути бажаних для неї цілей – це яскраве свідчення не лише його психологічної незрілості, але і невпевненості, заниженої самооцінки, прогалин у самопрезентації, та зрештою – браку поваги до себе і оточуючих. Цю психологічну закономірність раджу використовувати і як маркер власних слабкостей, і як тренажер психологічної стійкості. Кожного разу, коли прямий шлях до мети лякає, видається нездійсненним, ввижається неможливим – зупиніться і задумайтесь – яке саме Ваше болюче місце, яка Ваша «ахілесова пята» перешкоджає Вам діяти прямо (не можете визначити самотужки, то є на то спеціально навчені люди. А потім глибоко вдихніть – і наважтесь діяти прямо і відкрито… Ви будете вражені тією силою і легкістю, якою сповниться Ваша особистість, - розповідає Марина Орап.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео