Оксана Бучко

ОТГ на Тернопільщині матимуть план для підвищення фінансової спроможності

ASS9973-825x400

Контролювати використання коштів в ОТГ Тернопільщини стане легше. Для цього представники програми USAID DOBRE розробили плани поліпшення фінансового управління, виконання яких будуть надалі моніторити. Їх склали на основі спостережень за використанням коштів в 50 найбільш фінансово спроможних та прозорих ОТГ, серед яких була і Теребовлянська ОТГ Тернопільської області.

- У громадах вже розпочато проект фінансової доброчесності, основним завданням якого є підвищення прозорості бюджетних процесів та залучення громадян до управління місцевими активами. Також ми розробимо бюджетний симулятор та унікальний для України інструмент – бюджет для громадян, - пояснила радниця з фінансового управління та місцевих бюджетів програми DOBRE Ангела Бочі.

Ще один важливий напрям, над яким працюватимуть, перевірка діяльності депутатського корпусу. Адже, як відзначила Ангела Бочі, часто депутатський корпус не голосує за важливі для громадськості проекти.

Для контролю ефективного використання коштів в ОТГ важлива позиція як центральної влади, так і місцевої, додав директор департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Мінрегіону України Сергій Шаршов. Для того, щоб на місця ішли необхідні кошти, потрібно чітко бачити потреби ОТГ.

- Є громади, які можуть впоратись без субвенцій, - зауважив Сергій Шаршов. – Але є функції, за які відповідальність несе виключно держава. Це, до прикладу, соцзахист, охорона здоров’я. І вони повинні фінансуватись. Натомість є ті сфери діяльності, які повинні брати кошти виключно з міського бюджету.

ASS9961-825x400
ASS9961-825x400

Фото uacrisis.org

Вибір читачів за тиждень

Відео