Очільниця міністерства охорони здоров'я порадила тернополянам, як правильно харчуватися

ovochi

Уляна Супрун нині виконує обов’язки Міністра охорони здоров'я. Жінка спростувала найпоширеніші серед тернополян міфи про здорове харчування.

Сода - не методика лікування

Вживання соди для покращення обміну речовин чи кислотно-лужного балансу просто з водою та натще – погана ідея, наголосила Уляна Супрун, пише ТСН.

E36A261E-2704-4698-8A0C-6D282B71AD6D_w1023_r1_s
E36A261E-2704-4698-8A0C-6D282B71AD6D_w1023_r1_s

Тривале її споживання може викликати електролітні порушення, підвищити рівень натрію на противагу зменшенню рівня калію, кальцію та магнію, що може призвести до порушень у серцево-судинній регуляції, підвищити артеріальний тиск, порушити мінералізації кісток, утворити камені у нирках, нерідко навіть стати причиною таких ускладнень, як набряк мозку.

Окрім цього, сода підвищує кислотність шлунку та нерідко такі експерименти ведуть до виразкової хвороби шлунку та дванадцятипалої кишки, викликають екстрені ускладнення, як перфорація та шлунково-кишкова кровотеча, допомогти у разі яких часто є можливо лише хірургічно та в умовах реанімації.

Перекис водню безсилий не лише від мікробів

Нині в інтернеті часто пишуть, що потрібно вживати перекису водню. Дана методика не має доказової бази для застосування, окрім «думки одного автора-професора», і досить часто пацієнти вірять у диво-пігулку та часто потрапляють у лікарні з запаленням не лише шлунка, а й кишківника, підшлункової залози, перитонітом.

Розторопшу залиште для городу

Досить часто люди роблять помилку, коли самі собі призначаючи жовчогінні засоби. Особливо це стосується пацієнтів з уже встановленою жовчо-кам´яною хворобою, яким взагалі протипоказано жовчогінне, зокрема розторопша.

– Таке «лікування» може призвести до загострення холециститу, виходу каменю з жовчного міхура у холедох та спровокувати ургентний стан з гострою жовчною колікою, механічною жовтяницею та розвитком панкреатиту, коли лише вчасна хірургічна допомога може зарадити, – йдеться у повідомленні.

У підсумку Уляна Супрун наголосила, що здорове харчування –це їсти багато овочів та фруктів, пити достатньо води та обмежувати продукти, які містять цукор, сіль та біле борошно.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео