Орест Сарматський

Пасічник помер після загибелі бджіл (Агро-новини)

24 (Copy)

Пасічник з Долинського району Кіровоградської області помер, не витримавши переживань через загибель більшості бджіл на своїй пасіці. Про це CBN повідомив товариш померлого, голова  ГО «Травневий мед» Олександр Карауш.

«Отруєння бджіл було з двадцятого по двадцять третє травня. Тобто, з двадцятого травня почали бризкати поля отрутою невідомого походження. Китайською, скоріше всього. За всі мої тридцять три роки, що я займаюся бджолами, такої масової загибелі бджіл не було ніде. І після цього почали масово гинути бджоли. Просто відрами ми вигрібали їх з вуликів. А це мій сусід навпроти — його Петром Васильовичем звали. Він приходив одразу до мене, питав як в мене справи. Я ж кажу, що в мене те саме. Він за серце тримається, каже: Я не можу на це дивитися. Дуже сильно переживав, плакав», — розповідає Олександр Карауш.

За його словами бджоли помирали протягом кількох тижнів.

2401
2401

Олександр Карауш зазначив, що ні в Кривому Розі, ні в Дніпрі ніхто не захотів приймати бджіл та ріпак на аналіз з невідомих причин. Це зробила лабораторія в Києві. Проте з 20 травня до сьогодні результатів ще немає.

Бджоляр припускає, що їх і не буде, тому що вони повинні робитися протягом десяти днів. На його думку, з результатами аналізів затягують цілеспрямовано.

«Період розпаду пройшов — отрута розщепилася — всі хімікати мають період розпаду. І тоді нам видадуть результат, що все нормально. Я хочу сказати, що це по всій Україні — я не можу назвати такої області, де б не загинули бджоли. Вже тут, у своєму колі, нам один фермер сказав, що завіз цієї отрути був централізований. Тобто, хтось це лобіює. Що саме завезли — не ясно, лише зрозуміло, що препарат не сертифікований. Якби він підлягав сертифікації в Україні — його б не допустили до обробки полів», — ділиться Олександр Карауш.

Він додав, що після дощу ця отрута потрапляє в землю. Через землю, через ґрунтові води і через насосні станції, які практично воду не фільтрують, там три-п’ять компонентів для очищення і все, потім цю воду п’ють люди.

Ціна на вітчизняні персики викликає незадоволення українських виробників

Сезон реалізації персика тільки набирає обертів, а виробники цих фруктів вже незадоволені низькими цінами на продукцію. Про це повідомляє «АПК-Інформ:овочі і фрукти».

Сприятливі погодні умови дозволили виробникам персика вийти на ринок на тиждень раніше, ніж минулого року. Перші великі партії  фруктів садівники змушені реалізовувати на чверть дешевше, ніж торік.

2402
2402

Так, зараз фермери пропонують персики по 10-15 грн/кг в залежності від калібру, якості і сорту. У попередньому сезоні ціни на перші партії продукції сягали 20 грн/кг.

Нижчі ціни виробники пояснюють стрімким зростанням пропозиції в зв'язку зі сприятливою погодою. У той же час, темпи збуту персиків поки досить стримані. З огляду на збільшення виробництва в нинішньому сезоні, багато фермерів уже висловлюють занепокоєння і не очікують особливих змін у ціні.

Вибір читачів за тиждень

Відео