Оксана Бучко

У райцентрі на Тернопільщині просять рятувати дітей

deti1

Ліквідація інтернатних закладів загострить проблему горе-сімей, вважає керівник районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Руслана Боднар. До прикладу, в одному з райцентрів на Тернопільщині є декілька прийомних сімей, створених близько 10-ти років тому. Формувати нові сім’ї жителі не поспішають, тож оперативно витягнути дітей із проблемних ситуацій не вдається.

- Робота соціальної служби полягає у тому, щоб створити позитивний мікроклімат у сім’ї, де виховується дитина, - пише керівник Збаразького районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Руслана Боднар. - Часто після відвідування таких сімей у мене виникає почуття розпачу, злості та безсилля, адже їх багато (чимраз більше стає), а сторожа не приставиш, щоб пильнував усіх після нашого від’їзду. Мені безмежно шкода дітей, що «ростуть» в таких «сім’ях». І якщо не вдається виправити ситуацію чи покращити її, то стає питання про позбавлення батьківських прав.

Ця процедура може тривати довго, адже роблять її через суд. І раніше у такій ситуації дітей рятували інтернатні навчальні заклади.

- До недавнього часу була можливість хоча б на період навчання влаштовувати дітей віком від 3-х (Нове Село) і більше років у інтернатні навчальні заклади, - додає Руслана Боднар. - Однак зараз виникла, як на мене, жахлива проблема - усі заклади такого типу ліквідовуються, тобто, - куди подіти дітей? Натомість держава пропонує новий напрямок - патронатні сім’ї. Звичайно, опікунські, прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу ніхто не скасовував. А жахлива проблема полягає у тому, що відтепер позбавити батьківських прав «матір» неможливо, поки не буде підтвердження, що дитину чи дітей (розлучати братів-сестер не можна) хтось візьме під опіку (родичі), а якщо родичів немає, чи вони відмовилися, то у прийомну чи патронатну сім’ю. Я розумію, що в нашому славному Збаражі зараз гостро ведуться дискусії про бродячих собак, і «що з ними робити - притулок чи усипити?» А що робити з голодними та переляканими дітьми, які потерпають від фізичного та морального насильства?

Усіх охочих забрати дитину в сім’ю запрошують у Збаразький районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, що по вул. Незалежності, 25. Фахівці детально розкажуть бажаючим про деталі та умови, навчання та фінансування тощо.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео