Оксана Бучко

Тернополяни зможуть легше вивезти дітей за кордон

4721_ua

Тернополяни зможуть уникнути шантажу під час виїзду з дитиною за кордон. У міністерстві юстиції планують запровадити новацію, яка скасовує необхідність наявності нотаріальної згоди на виїзд за кордон дитини від батьків, які не проживають з нею. Це розроблений проект закону №8296, який передбачає, що той із батьків, з яким постійно проживає дитина (за рішенням суду або висновком органів опіки), самостійно вирішує питання тимчасового виїзду за межі України на строк, що не перевищує одного місяця у чітко визначених випадках.

Мова йде про лікування, навчання, участь дитини в дитячих змаганнях, фестивалях, наукових виставках, учнівських олімпіадах та конкурсах, екологічних, технічних, мистецьких, туристичних, дослідницьких, спортивних заходах. Також дозвіл не буде потрібен при виїзді на оздоровлення та відпочинку дитини за кордоном. Розглянуть законопроект у Верховній Раді на початку липня.

- Ми вводимо абсолютно європейську норму, коли той з батьків, з ким проживає дитина, може виїжджати за кордон до 1 місяця з дитиною без дозволу другого з батьків. Раніше саме надання такого дозволу було інструментом шантажу одного з боку одного з батьків, - пише міністр юстиції Петро Петренко у Twitter.

На даний час для виїзду за кордон з неповнолітньою дитиною один з батьків повинен мати нотаріально завірену згоду від другого. Такий дозвіл не потрібен, якщо є заборгованість зі сплати аліментів за пів року і більше, а запланований термін перебування закордоном не перевищує місяць.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео