Тернополян застерігають: «Приходять дні, коли наркотиків нема і починається ломка...»

89696101

«Спорт чи наркотики? Життя чи смерть?» - під таким гаслом в обласному центрі відбулася акція, приурочена Міжнародному дню боротьби зі зловживанням наркотиками та їхнім незаконним обігом. Організували захід працівники підрозділу протидії наркозлочинності в Тернопільській області спільно з реабілітаційним психокорекційним центром «Твоя Незалежність». Долучилися до заходу громадські організації. Підтримати здоровий спосіб життя організатори вирішили дружнім футбольним матчем.

- Це проблема, яка стоїть не тільки в нашій державі, але й у світі. Наркотики - це велике зло і вживання їх тягне за собою ряд проблем. Це СНІД та інші хвороби, а особа деградує і стає рабом наркотиків, - розповідає провідний інспектор управління протидії наркозлочинності в Тернопільській області Сергій Пуцентейло.

Тридцять п'ять років тому спробував ін'єкційні наркотики тернополянин Михайло. Чоловік системно коловся впродовж двадцяти п'яти років. Починав заради цікавості та ейфорії, а потім не зміг відмовитися. Від передозування загинула дружина чоловіка. Проте після лікування уже п'ять років Михайло не вживає наркотичних речовин.

- Приходять дні, коли наркотиків нема і коли починається ломка. Відчуття неприємні, перевертається весь світ і почуваєш себе незручно. Передати це неможливо. Людина впоратися з цим сама не може. Я радив би молоді, спираючись на свій досвід, не пробувати наркотики.

Профілактичною роботою серед уразливих груп населення, а саме з наркозалежними, вже майже десять років займається громадська організація «Джерела». Її керівник Тетяна Козарецька каже, що у них існує програма «обмін шприців», видають тут серветки, засоби контрацепції та інші необхідні речі. Одним із виходів від згубної залежності вона вбачає замісну терапію.

- Наркотик помолодшав. З кожним роком молодшає і група, яка їх вживає. Але наша організація займається лише тими, хто вживає ін'єкційні наркотики. Бо програма покликана зупинити ВІЛ-інфекцію. За нашими даними серед уразливих груп населення кількість інфікованих серед ін'єкційних споживачів та серед жінок комерційного сексу знизилася завдяки профілактичним програмам.

Фахівці кажуть, що викорінити наркоманію неможливо. Зате можна досягти позитивних результатів, зменшивши число залежних та проводячи профілактичні заходи.

Джерело: Досьє 102 Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео