Як новий тернопільський лідер змінюватиме країну?

іван Омельян

Тернополянин Іван Омелян став учасником відомого проекту «Нові лідери». Хлопець не лише хоче змінити нашу країну, а й, звісно, уже має бачення як це зробити.

За правилами проекту «Нові лідери», учасники мають переконати телеглядачів та експертів, що вони «здатні змінити країну», а переможець отримає 1 мільйон гривень, за допомогою яких зможе реалізувати заплановане. Нині у проекті залишилося 100 людей, до яких й увійшов тернополянин Іван Омелян.

Іван презентував проект, мета якого змінити нашу країну через упровадження сучасних демократичних практик та методів управління в новостворених об'єднаних територіальних громадах, які найбільше готові до реформ.

ТЕРЕНу вдалося поспілкуватися з учасником проекту «Нові лідери» Іваном Омеляном.

Чому ти вирішив брати участь у цьому проекті?

Це унікальний шанс для громадських активістів розказати про свої ідеї, проекти на загальнонаціональних телеканалах. Тому цей проект для мене такий актуальний, от і беру участь. І відверто скажемо, на жаль, зараз в Україні є багато таких, я б сказав, скель, в які б'ються громадські активісти, коли хочуть реалізувати свої ідеї. Цей проект якраз навпаки – відкриває вікно можливостей для їхніх чудових ідей чи прекрасних проектів.

Чому ти обрав саме цей проект?

Мій проект концентрується на простих трьох речах. Перше – відкрити вікно можливостей для молодих людей, які не можуть себе реалізувати в бажанні реформувати свою країну, змінити її. Тобто, я знаю дуже багато таких людей, які б хотіли впливати на зміни в Україні, але через корупцію, через якусь бюрократію, чиновників, які не сприймають молодих людей, не можуть це зробити. Друге – це відкрити можливості для громад, в яких є політична воля до змін, допомогти їм знайти молодих кадрів. Третє – це повернути на Україну багатьох молодих людей, які навчаються зараз за кордоном і, на жаль, не бачать ніякої перспективи, аби повернутися і робити щось корисне для своєї країни і реалізовувати себе.

Що потрібно зробити, аби реалізувати твій проект?

Нині нам потрібно зробити чотири головних кроки. Перше – це знайти ті громади, які хочуть і мають політичну волю до реформ в країні. Друге – знайти тих молодих людей, які хочуть поїхати в цю громаду і створювати ці зміни. Третє – це знайти експертів, партнерів та спонсорів, які допоможуть навчити, адаптувати цих молодих людей до реалій громади і те, що найбільше турбує громади, перетворити у проекти та реалізувати їх. І останнє – це, звичайно, комунікація. Для чого я взяв участь у проекті «Нові лідери»? Аби максимально розповісти про потрібність цього проекту.

іван омелян
іван омелян

Що буде далі з проектом «Нові лідери»?

«Нові лідери» – це 100 чоловік, яких відібрали з понад півтори тисячі молодих людей, які подали свої ідеї. І цих 100 чоловік зараз протягом двох місяців, до кінця літа будуть займатися реалізаціює своїх проектів. От я зараз шукаю громади, які прагнуть до змін і шукаю молодих людей, які хочуть ці зміни втілювати. Так само і моїх 99 колег намагаються реалізувати свої проекти. 17 серпня на телеканалі ICTV відбудеться презентація підготовчої роботи і перших результатів.

Якого рівня ти хочеш досягти на проекті «Нові лідери»?

Я б хотів ввійти в десятку, де буде знято більш ніж 8 ефірів про нових лідерів і про їхні проекти. Завдяки цьому я досягну своєї цілі – розказати всім про свій проект.

Яким ти бачиш результат втілення проекту?  

Я вірю в те, що ми зможемо побудувати систему, яка дозволить готувати людей і потрібні кадри для громад, в яких є політична воля до змін, і ця програма стане державною. Зараз це буде проект, в якому візьме участь 5 громад і приблизно 25 учасників. Але наступного року ми можемо розширити допустим до 10 громад і 50 учасників. А якщо складається все так, як я б хотів, то це стане державною програмою підготовки молодих кадрів до роботи в громадах.

Ну і звісно, яка тобі потрібна підтримка?

Дуже потрібна зараз комунікаційна допомоги. Я б дуже хотів, аби зараз молоді люди, які шукають себе і хочуть реалізувати себе в Україні, знали про те, що такий проект існує, і писали мені у Facebook. Реалізація мого проекту починається в кінці цього року. Вже наступного року, я сподіваюся, ми зможемо показати перші результати. Також необхідна комунікація з громадами, потрібно, щоб громади, які готові взятися за таку нелегку роботу і спробувати до себе притягнути молоді кадри, зголошувалися. Ну і звичайно, партнерська допомога. Нам потрібна фінансова підтримка, для того, аби забезпечити молодих людей в тих громадах, куди вони поїдуть. Я дуже сподіваюсь, що ми зможемо знайти і партнерів, і спонсорів, і учасників. Надіюсь, що цей проект зможе дати ті результати, які б я так хотів бачити.

Фото із власного архіву Івана Омеляна

Вибір читачів за тиждень

Відео