Віра Олександрович

Дехто на Тернопільщині отримував субсидії, але купував собі авто і трактори

Субсидія – це допомога держави громадянами України на сплату за надані житлово-комунальні послуги. Її повинні отримувати ті, хто дійсно має незначні доходи, а тому не здатен самотужки розплатитися з комунальними підприємствами і енергогенеруючими компаніями.

Втім, як виявилося, далеко не всі отримувачі субсидій на Тернопільщині були чесними, коли вказували дані про своє матеріальне становище. Таких тепер притягують до криміналу.

– Масово такого у нас немає, але час від часу такі факти з’являються, – говорить головний поліцейський краю Олександр Богомол. – В основному це інформація, отримана нами від управлінь і відділів соціального захисту.

Такі порушення вже виявляли у кількох районах краю, наголошує начальник відділу комунікації Головного управління Національної поліції у Тернопільській області Сергій Крета.

– Від початку цього року у нас є в області 12 подібних фактів, причому 9 з них – уже в судах, – каже він. – Усі ці справи – перспективні. Найбільша сума завданих державі збитків становить наразі 45 тис. грн. Є таке, що люди, оформляючи субсидії, купували собі легкові автомобілі, трактори. Подібне було у кількох районах: Лановецькому, Зборівському, Заліщицькому, Борщівському та інших.

До речі, у Міністерстві соціальної політики у травні змінили форму декларації для отримання субсидії («Терен» про це докладно писав ТУТ і ТУТ – прим.). Тож тепер при нарахуванні такої пільги враховують доходи усіх членів родини, навіть тих, хто зареєстрований за іншими адресами. Без субсидії також і ті, хто має нове авто. Крім того, родинам, у яких хтось перебуває за кордоном понад 2 місяці, на допомогу теж розраховувати не варто. Тож кількість тернополян, яким цього сезону нарахували субсидію впала у 10 разів: з 49-ти тисяч абонентів залишилися менше 5-ти, повідомили у міському управлінні соціального захисту.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео