Чи бути покращенню у сфері догляду та лікування людей з психічними розладами на Тернопільщині?

1 (2)

На Тернопільщині можуть покращитися умови догляду за людьми з психічними розладами. Таке важливе питання обговорили на зустрічі з керівництвом Міністерства соціальної політики, представниками Швейцарського інституту тропічної медицини та громадського здоров'я.

Міжнародний експерт з питань охорони психічного здоров’я Манфред Захорка зазначив, що працівники Швейцарського інституту вже давно працюють в Україні над покращенням умов життя для людей з психічними розладами.

На думку Міністра соціальної політики Андрія Реви, не лише фінансова база є важливою у процесі переходу від госпітальної медицини до допомоги спільноті на місцях у розрізі децентралізації. Але й важливе питання самої психіатрії як розділу науки, який перебуває не в найкращому стані і ним потрібно займатися комплексно.

- Стосовно соціальної частини надання послуг хворим на психічні розлади: в нас зараз розпочався процес деінституалізації, - зазначив Андрій Рева. - Вона передбачає не лише надання послуг, а й контроль за їх виконанням. Зрозуміло, що ця система повинна мати два елементи: медичний і соціальний.

Пригадавши власний досвід, міжнародний експерт з питань охорони психічного здоров’я Матт Муен навів приклад подібних змін у Туреччині, де більшість людей знаходилися в інтернатах для психічно хворих безпідставно. Згодом в країні були розформовані величезні інтернати, а хворі люди переселені у маленькі будиночки (від 6 до 8 осіб), які називають «Будинки надії».

Перший заступник Міністра Ольга Крентовська повідомила, що у нашій країні уже запущений процес створення групових будиночків для дітей, де будуть і дітки з інвалідністю.

Сторони обговорення залишилися задоволені рівнем дискусії щодо вирішення проблеми поліпшення умов проживання і догляду за людьми з психічними розладами.

Джерело: Урядовий портал

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео