Віра Олександрович

Теракту у Збаражі не було, запевнив головний поліцейський Тернопільщини

Попередні висновки щодо причини вибуху, що стався на Зарубинецькому спиртозаводі у Збаразькому районі, встановили правоохоронці.

Очевидно, йдеться про грубе порушення правил безпеки при зберіганні легкозаймистих речовин. Про це повідомив головний поліцейський краю Олександр Богомол (читайте також ТУТ, ТУТ і ТУТ – прим.).

- Первинна інформація щодо вибуху у Збаражі – це порушення правил пожежної безпеки при зберіганні легкозаймистих матеріалів, - каже генерал. – Ми маємо інформацію, що на територію спиртозаводу приїхала вантажівка. З неї зливали біоетанол. Саме тоді і сталося первинне запалювання, адже вибуху спочатку не було. Очевидно, був витік спиртосуміші. Люди всі встигли вибігти, і тоді стався перший вибух, що спричинив пожежу. Окрім того довелося евакуювати місцеве населення із зони у 500 метрів довкола займання. Обійшлося без жертв.

spyrt-baza
spyrt-baza

На щастя, не вибухнули інші цистерни, адже там було близько 500 тонн біоетанолу («Терен» писав про це докладно – читайте ТУТ).

- Якби це все вбухнуло, то було б дуже проблематично, - визнає Олександр Богомол. – Але завдяки тому, що цистерни були вщерть повні, біоетанол лише нагрівався і розбризкувався. Місцями рідина підгоряла, але – не вибухала.  

spyrt-baza2
spyrt-baza2

Правоохоронець нагадав: ще 26-27 червня весь біоетанол, що був на території заводу, - злили. І при додатковому огляді фахівці виявили, що стався вибух лише однієї цистерни.

- Зараз слідчі ще дозбирують матеріали, - додає він. – після цього будуть призначені відповідні експертизи. Насправді, їх буде дуже багато. Але саме це має дозволити зробити висновок: хто і що там порушив, аби ми змогли визначити, хто понесе за це все відповідальність. 

Головний поліцейський краю запевнив – в жодному разі не йдеться про теракт чи спеціальний підрив. Втім, правоохоронці будуть перевіряти і ці версії. Адже сума завданих збитків, швидше за все, перевищить десятки мільйонів гривень. Точну суму поліцейські зможуть вказати лише після висновків експертів.

Фото автора і надані поліцією

Вибір читачів за тиждень

Відео