Орест Сарматський

Пасічники втрачають до 120 млн грн через обробку полів хімікатами (Агро-новини)

1302 (Copy)

В Україні цього року через застосування неякісних хімікатів для оброблення рослин, за попередніми підрахунками, загинуло 35-40 тисяч бджолосімей, таким чином фінансові втрати пасічників щонайменше сягають 100 – 120 млн грн.

Про це повідомила виконавчий директор Спілки пасічників України Тетяна Сушко, передає Agronews.

– На сьогодні за приблизними підрахунками, зробленими на основі звернень пасічників, загинуло близько 35-40 тисяч бджолосімей. Одна бджолосім'я (займає один вулик – ред.) коштує від 2,5 до 3 тис. грн, помножте на загальну кількість бджолосімей, які вже загинули, і ви отримаєте цифру втрат, – повідомила Сушко.

За її словами, на цей час отруєння бджіл не припинилися. В основному вони відбуваються в результаті оброблення неякісними хімічними препаратами соняшнику і кукурудзи, які зараз проходять період цвітіння. Сушко додала, що більшість агровиробників, як і раніше, «не чують бджолярів» і не дотримуються вимог обробітку полів засобами для захисту рослин.

Виконавчий директор спілки відзначила, що на сьогодні залишаються не підрахованими втрати, які понесли пасічники в результаті втрати збору меду і воску у цьому році.

 

У Волинській області будують насіннєвий завод часнику

Громада залучила приватного підприємця Андрія Сірка в якості інвестора для будівництво насіневого заводу часнику в с. Луковичі Волинської області. Про це повідомляє Volynpost.com.

1902 (Copy)
1902 (Copy)

Керівник підприємства Микола Хамуда поділився планами на майбутнє, подальшими напрямками роботи, перспективами. У цьому році часник вирощували на площі 30 га. Середня врожайність становить 9т/га. Компанія оновлює матеріально-технічну базу, розвивається. Додатково придбали спеціальну техніку: для посадки, поливу, прополки та збору часнику. У наступному році планують розширити площу під часником.

В Держреєстрі суб’єктів насінництва та розсадництва на 2018 р. компанія «Насіннєвий завод часнику» задекларувала виробництво насіння часнику сорту Любаша різних категорій. Садивний матеріал сорту підприємство вирощує за ліцензією та в партнерстві з селекціонером сорту Іваном Захаренко. Також займається сортами європейської селекції.

Компанія одна з перших в Україні почала постачати 100% часникову пасту підприємствам харчової промисловості. Це і до виробників ковбас та м’ясопродуктів, напівфабрикатів, пекарням, тощо.

Зусиллями «Насіннєвого заводу часнику» з 2016 р. будується найбільший часниковий кластер у Волинській області.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео