Як тернополянам вберегтися від сказу

ffff

Від початку липня на Тернопільщині зафіксували 81 випадок укусів людей тваринами, про що повідомляють у Тернопільському обласному лабораторному центрі. Небезпечні такі укуси тим, що  людина може заразитися смертельною хворобою – сказом.

До слова, сказ – це інфекція, яка передається людям при укусах заражених тварин (у 99% випадків джерелом інфекції є собаки). Попередити розвиток хвороби у людини та тварини можна за допомогою введення вакцини.

На своїй сторінці у «Фейсбуці» в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, запевнила, що МОЗ закупило достатньо вакцини французького виробництва проти сказу. Понад 39 тис. вакцин були направленні в регіони для профілактики цього захворювання. Чиновниця повідомляє, що у регіонах є антирабічні імуноглобуліни/сироватки, які вводяться разом з вакциною проти сказу, при підтвердженні того, що тварина була заражена. Люди, які отримали укус твариною з підозрою (підтвердженням) на сказ, отримують медичну допомогу безкоштовно.

Слід пам’ятати, що при укусі твариною потрібно негайно звертатися за допомогою, а не чекати перших симптомів хвороби. Навіть якщо на місці укусу немає крові, хвороба може проникнути у організм зі слиною тварини через подряпину. Для початку швидко і ретельно промийте місце укусу великою кількістю води з милом. Дезінфікуйте рану антисептичним засобом на основі спирту чи йоду та зверніться до найближчого медзакладу. Якщо у вас є можливість перевірити тварину, яка вас вкусила на наявність у неї сказу, зверніться до ветеринарної служби.

Завжди вакцинуйте домашніх тварин та зробіть профілактичне щеплення, якщо ваша робота пов’язана з ризиком зараження.

Варто знати, сказ завжди смертельний. Інкубаційний період (до початку перших проявів захворювання) може тривати від 1 до 3 місяців, а то й до року. Симптоми хвороби можуть бути протягом усього цього періоду. Проте своєчасна допомога врятує вам життя.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео