Олег Снітовський

Каскад водоспадів на Тернопільщині став для мандрівників  доступнішим (фоторепортаж)

Заставка01 (Copy)

Ентузіасти відкрили туристам красу водоспадів Тернопільщини

Екологічну акцію із розчищення каньйону із каскадом Русилівських водоспадів, що на Тернопільщині, провела група екологів та громадських активістів.

Такий крок за сприяння відділу туризму Тернопільської облдержадміністрації зроблено в рамках проведення навчально-дискусійної панелі «Екосвідомість як складова екотуризму».

Поставили перед собою мету - зібрати фахівців, батьків, представників громадських організацій, зрештою, усіх бажаючих, для того, щоб обговорити ряд питань, пов’язаних із такою важливою проблемою сучасності, як охорона навколишнього середовища, знайти оптимальне вирішення цієї проблеми, шляхом об’єднання спільних зусиль - розповів в.о. начальника відділу туризму ОДА Ростислав Яцків.- Екологічний захист рідного краю неможливий без усвідомлення громадою відповідальності за наслідки своїх дій в сфері захисту навколишнього природного середовища . Адже екотуризм — це  не просто прогулянка природними та культурно визначними пам’ятками. Екотуризм, в першу чергу, розвиває пошану до природи, підвищує екологічну культуру й мінімізує негативний вплив людини на екологію. Екологічний туризм містить в собі елементи усвідомленого позитивного ставлення до навколишнього природного середовища для його збереження та примноження для нащадків, а це можливо лише через розвиток екологічної свідомості кожного, - розповів Ростилав Яцків.

Під час навчально-дискусійної панелі доповідачі Ірина Зварич (кандидат економічних наук, доцент кафедри міжнародної економіки при ТНЕУ) та Оксана Штундер (учасниця Best Mama Club) закцентували увагу присутніх на проблемі ролі батьків, як основного ключа екоосвіти дітей. А Валентина Томащук, Катерина Костогриз - учасники гуртка дитячої анімації «Руда Миша», Яна Желябіна (керівник БФ “MagneticOne.Org”) зупинилися на деяких аспектах  екологічної освіти на прикладах сучасних освітніх методів. Також досить цікавими були доповіді «Новітня освіта на прикладі школи ThinkGlobal. Приклад нових освітніх методів» /доповідач Наталя Ткачук (керівник школи “Сінк Глобал”), «Екотуристичні атракції» /доповідачі - представники НПП “Дністровський каньйон” – Зоряна Мендик, “Кременецькі гори” – Оксана Тимошенко /.

Окрім цього, йшлося й про екопроекти з боку відповідального бізнесу, про що розповів Андрій Михайлиця (Агрохолдинг “Мрія”).

Про можливості екологічного виховання учнів та молоді через використання екологічно – туристичного потенціалу Тернопільської області доповіли Любомир Царик - завідувач кафедри геоекології ТНПУ, доктор наук, професор, Ігор Кузик - аспірант кафедри геоекології, керівник філії Національного екологічного центру України в області.

Особливості та проблеми у екологічному вихованні молоді через практичну діяльність створення нових зелених насаджень силами громадських організацій  висвітлив Олександр Філь (голова ГО ”Екоальянс”), а особливості психологічних якостей свідомості - Галина Синоруб (кандидат наук із соціальних комунікацій, доцент кафедри журналістики при ТНПУ, психолог).

Наступного дня у рамках семінару відбулася виїзна волонтерська екоакція до каскаду Русилівських водоспадів, що в Бучацькому районі.

Її мета - привернути увагу жителів області до проблеми екології на туристично-привабливих, зокрема, на цьому природному об'єктах.

А ще – залучити молодь до вирішення локальних екологічних питань,

активізувати органи влади щодо облаштування місцевої інфраструктури для отримання стабільного заробітку від відвідування  екскурсантів та туристів. Зрештою, така екоакція – чудова освітня можливість для волонтерів отримати нові знання про нові туристичні об'єкти.

Буревії та дощі ускладнили доступ до цієї, однієї із туристичних родзинок краю - каскаду Русилівських водоспадів. Повалені дерева, замулені ділянки екостежки уздовж каньйону, де розташовані 12 різновеликих водоспадів – такий наслідок стихії. Але завдяки активістам, учасникам навчально-дискусійного семінару «Екосвідомість як  складова екотуризму» та місцевої громади нам вдалося розчистити підходи та оглядові майданчики біля водоспадів, - розповів в.о. начальника обласного відділу туризму Ростислав Яцків після п’яти годин колективної роботи у каньйоні, де розташовані Русилівські водоспади.

Учасники екоакції не тільки розчистили близько десятка завалів уздовж каньйону, але й проклали імпровізовані сходи із перилами для зручності тих, хто прийде сюди, аби на власні очі побачити усю красу цього дива природи.

r01 (Copy)
r01 (Copy)

r02 (Copy)
r02 (Copy)

r03 (Copy)
r03 (Copy)

r05 (Copy)
r05 (Copy)

r06 (Copy)
r06 (Copy)

r07 (Copy)
r07 (Copy)

r08 (Copy)
r08 (Copy)

r09 (Copy)
r09 (Copy)

r12 (Copy)
r12 (Copy)

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео