Оксана Бучко

Як тернополянам не стати товаром за кордоном

hand_off__rbk_ukraina__650x410

Дохід від торгівлі людьми в Україні складає близько 32  мільярдів доларів на рік. Як свідчить статистика, протягом року за кордон виїжджають сотні тисяч людей в пошуках роботи та кращого життя, але частина з них потрапляють у руки шахраїв. Це жінки, діти, а також і чоловіки, яких у першу чергу використовують роботодавці. Як тернополянам уберегтись від торгівлі людьми, пояснюють у Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області.

Перед виїздом за кордон потрібно:

- вивчити ризики нелегального працевлаштування як за кордоном, так і в Україні;

- звернути увагу на умови праці та міру фізичного навантаження, адже часто роботу іммігрантам пропонують через небажання її виконувати громадянами країни через її шкідливість;

- шукати можливості легального працевлаштування за кордоном.

Особі, яка потрапила в ту чи іншу неприємну ситуацію, перебуваючи за кордоном, необхідно звернутися  до посольств чи інших консульських установ України за кордоном; державних, міжнародних та громадських організацій, що надають допомогу мігрантам, які опинилися у скрутному становищі, і зокрема постраждалим від торгівлі людьми; місцевих правоохоронних органів; організацій української діаспори; інших організації та установ (наприклад, релігійних). Якщо Вас позбавили документів, консульська установа має докласти зусиль для встановлення Вашої особи та якнайшвидшого повернення до України. Наявність у Вас копії закордонного паспорта значно пришвидшить цей процес.

Попередження та протидію торгівлі людьми в Україні здійснює поліція, центри  зайнятості, центри соціальних служб сім’ї, дітей та молоді, служби у справах дітей, відділи освіти, місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги та громадські організації.

В Україні надається державна підтримка особам, які постраждали від торгівлі людьми, зокрема соціальна, медична, правова, освітня та матеріальна. Із заявою про необхідність такої допомоги слід звертатись до найближчої місцевої державної адміністрації за місцем проживання. Контакти в регіонах України можна знайти на веб-сторінці Міністерства соціальної політики України.

Інформацію надано Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області в рамках реалізації загальнонаціонального правопросвтницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!»

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео