Орест Сарматський

Експерти прогнозують зниження ціни на кавуни (Агро-новини)

3002 (Copy)

Кавуни дорожчають вже другий тиждень поспіль, що радує виробників. Проте фермери і фахівці ринку вважають, що зростання ціни тимчасове, і зумовлене погіршенням погодних умов у головних виробничих регіонах.

Про це повідомляє «Інфо-Шувар».

– Поточне зростання ціни на кавуни пов’язане здебільшого зі змінами погодних умов. На Півдні, де локалізоване виробництво, сьогодні часто йдуть дощі, вони заважають збирати кавун, – зазначає керівник департаменту маркетинг-аналітика гуртового ринку ОРСП «Шувар» Тетяна Гетьман.

Вона додала, що одночасно з дощовою погодою на Півдні, погода в Центрі та на Заході почала налагоджуватися і там вже доволі тепло. В таку погоду попит на кавун влітку завжди зростає.

– Але треба зауважити те, що загальна площа під кавунами в цьому сезоні принаймні не менша ніж рік тому, тому з поліпшенням погодних умов цілком можливо, що ціни знов підуть вниз. Тоді фермери знов згадають, про необхідність розвивати збут поза межами країни. Наразі виробники сфокусовані тільки на цінах, – продовжує  Тетяна Гетьман.

Сезон ранніх кавунів для більшості українських фермерів закінчився з незадовільними фінансовими результатами. Ціни на рівні 1,2-1,6 грн/кг не дозволяли компенсувати виробничі витрати.

Станом на 25 липня кавун в господарствах Херсонщини вже коштував 2,4-2,7 грн/кг. Таку ціну господарства вважають цілком задовільною, вона в 1,5 рази вища від минулорічної.

Експерти наголошують на тому, що прогнози падіння ціни можуть не виправдатись тільки у випадку погодних катаклізмів.  Так, наприклад, в минулому році в другій половині сезону кавун в Україні суттєво подорожчав через аномальну спеку.

Аграріям спростили доступ до іноземних кредитів

Національний банк застосував низку змін до норм чинного валютного законодавства з метою спрощення сфери регулювання операцій резидентів-позичальників із залучення зовнішніх кредитних ресурсів в Україну. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

3001 (Copy)
3001 (Copy)

За інформацією, в Національному банку буде повністю автоматизовано процедури реєстрації/унесення змін до реєстрації/анулювання реєстрації зовнішніх договорів кредитування (позики) в іноземній валюті, укладених резидентами-позичальниками.

Ініціювання таких процедур здійснюватиме уповноважений банк-обслуговуючий банк за договором шляхом надсилання до Національного банку відповідного електронного документу, на підставі якого засобами спеціального програмного забезпечення Національного банку буде проведено в автоматизованому режимі необхідну процедуру.

– При цьому буде виключено вимоги щодо обов’язкового проведення Національним банком окремої процедури розгляду та аналізу пакетів документів, яка застосовувалася у випадку виявлення обслуговуючим банком індикаторів ризикової фінансової операції за зовнішнім договором кредитування, який потребував реєстрації/унесення змін до реєстрації, – йдеться у повідомленні.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео