Орест Сарматський

У передчутті чергового каналізаційного потопу живуть мешканці чотирьох будинків Тернополя (фоторепортаж)

Дванадцять років поспіль міжбудинковий проїзд біля кількох будинків на вулиці Лесі Українки регулярно заливає нечистотами.

Різкий запах нечистот біля згаданих будинків – характерна ознака чергового прориву каналізаційного колектора. Стоки з нього щораз б’ють фонтаном і заливають навколишню територію А після того, як кілька років тому біля п’ятого будинку проклали асфальтівку з бордюрами, щораз, як випадає дощ, вода утворює цілі «озерця». Узимку ці «водойми» поповнюються ще й каналізаційними стоками через черговий прорив.

IMG_4984 (Copy)
IMG_4984 (Copy)

IMG_4982 (Copy)
IMG_4982 (Copy)

А зараз жителі будинку номер 3, що на вулиці Лесі Українки, узагалі потерпають від ще однієї можливої проблеми. Справа у тому, що біля сусіднього, 7-го будинку нині триває реконструкція міжбудинкового проїзду. Будівельники кажуть, що бруківку вкладатимуть так, що вона суттєво виступатиме по висоті від прибудинкової доріжки будинку номер 3. Якщо так, то всі стоки разом з каналізаційними нечистотами спрямуються у бік будинків номер 3 та 5. Цього можна уникнути, якщо нарешті відремонтувати колектор.

IMG_4980 (Copy)
IMG_4980 (Copy)

IMG_4979 (Copy)
IMG_4979 (Copy)

IMG_4977 (Copy)
IMG_4977 (Copy)

Отакі клопоти, які прекрасно усвідомлюють  жителі навколишніх будівель. Тому вони й написали листа-звернення міському голові, копію якого отримала й редакція «Терену».

– Ми, мешканці будинків № 1, 3,5,7, що по вулиці Лесі Українки, звертаємося до Вас, Сергію Віталійовичу, задля нагального вирішення проблеми, яка турбує нас уже більше десяти років. Йдеться ось про що. Між будинками № 3 і 5 постійно виникає прорив каналізаційної системи, внаслідок чого нечистоти з каналізаційної труби  потрапляють на міжбудинковий прохід. Вони зумовлюють нестерпний сморід і антисанітарійну ситуацію.  Поблизу розташовані десята школа, дитячий садочок, діти змушені проходити біля цих нечистот, часто ступають у смердючі калюжі і з цим усім прямують у школу.

Регулярними підтопленнями вже зруйновано верхній шар шляхопроходів, утворилися великі вибоїни на прибудинкових територіях згаданих будинків. Ми неодноразово зверталися в аварійну службу Тернопільського водоканалу, але проблема не вирішена до сьогодні. З 2015 року ми зверталися у виконавчий комітет Тернопільської міської ради. У відповідь отримували формальні відписки.

Тож, якщо не будуть вжиті термінові заходи: а саме – капітальний ремонт каналізаційної труби, та не буде облаштовано ефективний стік з прибудинкових територій і міжбудинкового проїзду біля будинку номер 7, ми залишаємо за собою право вдатися до більших рішучих радикальних заходів, – пишуть у своєму зверненні до міського голови Тернополя жителі чотирьох будинків на вулиці Лесі Українки.

Про те, як відреагують в мерії Тернополя на звернення жителів згаданих будинків, «Терен» обов’язково повідомить читачів.

IMG_4978 (Copy)
IMG_4978 (Copy)

IMG_4976 (Copy)
IMG_4976 (Copy)

IMG_4975 (Copy)
IMG_4975 (Copy)

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео