Скільки заробляли викладачі у Кременці понад 200 років тому (документ)

ліцей

Рідкісний документ, який засвідчує заснування Кременецької гімназії (пізніше ліцею), опублікувала дослідниця Ірина Дан-Коен.

Рескрипт імператора Олександра до Тадеуша Чацького, датований 29 липня 1805 року, розповідає про те, що «Височайше повеління, Пункт 1, Гімназія Волинська повинна бути у місті Кременці». Рескрипт-документ особисто написаний (згодом і підписаний) імператором. Прописана також зарплата в рублях для всіх працівників Волинської Гімназії Кременця. Зокрема конкретизується дохід викладачів з кожної окремої дисципліни, бібліотекарів та обслуговуючого персоналу гімназії.

ліцей1
ліцей1

ліцей2
ліцей2

ліцей3
ліцей3

ліцей4
ліцей4

ліцей5
ліцей5

Довідка:

У 1805 році, коли Кременець перебував вже у складі Російської імперії, зусиллями вчених і громадських діячів Тадеуша Чацького і Гуго Колонтая в колишніх єзуїтських спорудах з`явилася славна Волинська гімназія. У 1819 році гімназія указом російського імператора Олександра І була реорганізована у ліцей – освітній заклад вищого типу з терміном навчання десять років. Гімназія та ліцей на чверть століття забезпечили Кременцю славу найбільшого на Правобережній Україні осередку світської освіти. З легкої руки міністра освіти Російської імперії графа Петра Завадовського місто отримало образну назву «Волинські Афіни».

У 1833 р. цей навчальний заклад закрили за указом царя Миколи І.

Фото Ірини Дан-Коен

Вибір читачів за тиждень

Відео