У Тернополі показали картини, що можуть змінити ваш погляд на світ

«Споглядання картин освіжає сприйняття і пробуджує емоції», — каже Вікторія Теслюк. Її виставку «Без меж» відкрили у тернопільському художньому музеї.

Народилась авторка у Почаєві, навчалась в Кременецькій гуманітарно-педагогічній академії ім. Т. Шевченка, нині мешкає у Хмельницькому. Має досвід колективних і персональних виставок, у тому числі за кордоном.

На роботах Вікторії Теслюк переважно постають дерева, квіти та пейзажі. Це твори, де реальні прототипи змінені, а проте впізнавані, універсалізовані та наділені характерними рисами. Об’єднує полотна те, що вони наповнені простором і легкістю. Такий ефект досягається лаконічною, іноді мінімалістичною композицією, світлими, яскравими кольорами.

DSC_4429
DSC_4429

— На картинах — те, що я бачу, відчуваю та фантазую. Зазвичай зображене не надто схоже на прототип, але в основі переживання від реальних об’єктів, — каже Вікторія Теслюк. — Мені не хочеться вимальовувати кожну гілочку, створюючи реалістичні роботи. На мою думку, така деталізація відволікає від того, що в основі картини. Мене більше цікавлять настрої, нюанси, враження.

Окреме слово варто сказати про пейзажі. Директор художнього музею Ігор Дуда назвав їх епічними. Мав рацію. Адже вони узагальнені, позачасові, абстрактні до архаїчності. Головне у них, як на мене, першозерно зачарування простором, того нумінозного переживання, коли стоїш перед безкрайністю, що виходить у горизонт очікувань та засліплює невідомим.

DSC_4430
DSC_4430

Вікторія каже, що малює пейзажі у спокійному, вдумливому настрої. Такий же вони породжують під час споглядання. Зверніть увагу, на їхні складові — різнобарвні плямки, що мають різний вигляд зі зміною масштабів споглядання — від самостійних елементів, до абстрагованих частинок, коли відходиш подалі. Саме ці елементи та кольорові переходи роблять пейзажі живими та динамічними, цікавими до розглядання.

DSC_4431
DSC_4431

— Дивлячись на безкрайні простори, відчуваю безмежність. Тому й назвала виставку «Без меж». Безмежність — нескінченна, тому захоплює, — продовжує мову далі художниця. Показуючи на роботу «Білий світ», мовить. — Спочатку хотіла зобразити простір, дивлячись на який, можна було б поринути у відчуття спокою.

Запитую, у чому Вікторія вбачає місію художника. Відповідає:

— Іноді люди не звертають увагу на те, що їх оточує, а, художні роботи здатні пробудити емоції. Після переживання, вони змінюють сприйняття — і люди вже помічають дерево чи квітку, яку раніше просто минали.

DSC_4432
DSC_4432

Анна Золотнюк

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео