Віра Олександрович

«Кальян - це так, ніби ціаністий калій зі смаком малини», - пояснив експерт тернополянам (фото, відео)

Пресуха2

Куріння електронних сигарет, а також кальяну спричиняє ще більше проблем, ніж звичайна сигарета, наголосили у Тернополі експерти у сфері контролю над тютюном. Втім, наше суспільство ще не визнало цих небезпек і законодавства відповідного в Україні досі немає.

Якщо ви заходите у якийсь заклад і бачите, що там курять кальян, відразу тікайте звідти! – закликає міжнародний експерт у сфері контролю над тютюном Костянтин Красовський. – Фруктовий дим із добавками – це так, ніби ціаністий калій зі смаком малини. Так, спочатку ви відчуєте малину, але результат все одно буде плачевним.

Пресуха
Пресуха

Нагадаю, експерти про це розповіли у Тернопільському прес-клубі. Там йшлося про проблему куріння в Україні загалом і Тернополі зокрема (про це також читайте ТУТприм.). Причому експерти зробили акцент на тому, що у Верховній Раді діє певне лобі, яке не дозволяє ухвалити законопроекти №№2820 і 4030а.

Антитютюнові законопроекти блокує сам Андрій Парубій

Упродовж 2012-2017 рр. поширеність куріння у Тернопільській області зменшилася на 7%, проте 15,8% жителів краю досі активно курять. За даними Держстату, рівець поширеності куріння у нашій області є нижчим за загальноукраїнський показник, що становить 18,7%. Втім, тут йдеться лише про традиційні сигарети. Статистики, що свідчила б про число курців електронних сигарет, - немає. Більше того, немає законодавства, яке регулювало б сферу продажу такого роду товару, каже голова правління ГО “Життя”, член Ради Реанімаційного пакета реформ Андрій Скіпальський.

[embed]https://youtu.be/ZXo61jLxSF8[/embed]

На жодній рідині для куріння електронних сигарет не вказано, що вона містить смертельну дозу нікотину, - наголошує експерт. – Причому немає жодних обмежень на рівні держави щодо продажу такого товару.

І антитютюнові законопроекти на цьому тлі навіть не виставляють на розгляд парламенту. Костянтин Красовський вважає, що в цьому винен власне голова Верховної ради Андрій Парубій.

[embed]https://youtu.be/LKYNH_eopVY[/embed]

Місцева влада має право вводити свої заборони

Спільні рейди активістів і поліцейських громадськими місцями не завжди дають позитивний ефект, визнають фахівці. По-перше, вплив – тимчасовий. До-друге, часто правоохоронці складають протокол, але обмежуються попередженням, а не сплатою штрафу.

[embed]https://youtu.be/LSN-ltO3wmo[/embed]

Саме через брак законодавства і неточності, що існують у вже діючих законах, так важко боротися із курцями, що палять на балконах чи навіть дитячих майданчиках.

[embed]https://youtu.be/m-HRYYRkwCg[/embed]

Спільними зусиллями мешканці будинку можуть позбутися і диму у загальному коридорі. Перше, що їм треба зробити – це викликати поліцію і засвідчити, що та чи інша людина дійсно порушує закон. Адже на сходових майданчиках курити таки заборонено!

[embed]https://youtu.be/RAvBFk0Iw_w[/embed]

Вихід, бодай частковий, із цієї ситуації є, наголосили експерти. Адже певні заборони, який ще немає на рівні держави, може запровадити місцева влада – рішенням міської ради, наприклад.

[embed]https://youtu.be/qisZgRuefdY[/embed]

Найбільшу тривогу в експертів викликає те, що люди не розуміють, які небезпеки насправді несуть електронні сигарети і кальян. Тим не менше, ці «тютюнові гаджети» - дуже шкідливі. Так, при курінні кальяну виділяється шалена кількість чадного газу.

Красовський2
Красовський2

Але людина цього не відчуває, бо там є фруктові добавки, - каже експерт. – У мене самого колись таких пересторог не було. Бувало, друзі курили кальян, а я думав, що це – цілком нормально. Тим паче, спрацьовував стереотип: «Це – не тютюновий дим, а фруктовий». Але ключове слово тут – «дим». Саме його вдихає і курець, і людина, яка сидить поруч!

До речі, кожен 5-й школяр в Україні під час опитування повідомив, що він упродовж минулого місяця курив електронну сигарету. Ця цифра жахає, але не дивує експертів. Адже ринок електронних сигарет зріс в Україні на 80%. Такого показника не досягав жоден інший товар. І це – ганебна статистика для держави, яка вважає себе європейською.

Фото і відео автора

Довідка. Мінімальний штраф для фізичної особи, яка порушила закон, закуривши сигарету у забороненому місці, - 51 грн. Натомість ресторани/кафе/клуби, що не дотрималися антитютюнового законодавства, сплачують штраф від 1 тис. грн до 10 тис. грн. Причому розмір цих стягнень дуже давно не змінювали. Експерти вважають, що суму варто збільшити, але – в розумних рамках, щоб це не призвело до посилення корупції. Адже, наприклад, при штрафі у 2 тис. грн громадянину буде легше дати хабар у кілька сотень гривень поліцейському, а не платити державі.

Вибір читачів за тиждень

Відео