Орест Сарматський

Виробництво хліба скоротилося на 10% (Агро-новини)

0602 (Copy)

Виробництво хліба та хлібобулочних виробів нетривалого зберігання скоротилося  на 9, 8% в порівнянні з аналогічним періодом 2017 року і склало 468 тисяч тонн. 

Про це свідчать дані Державної служби статистики України.

Нагадаємо, що Україна на 40% знизила виробництво житнього хліба. Повідомляється, що у червні виробництво цієї продукції склало 74, 4 тис. тонн. Це на 8, 6% нижче показника травня, і на 14, 6% менше результату аналогічного періоду 2017 року.

Так, виробництво пшеничного і пшенично-житнього борошна за січень-червень 2018 року скоротилося на 8, 1% в порівнянні з показником за аналогічний період минулого року і склало 819 тисяч тонн.

У червні 2018 було виробили 114 тисяч тонн даної продукції. Це на 8, 1% поступається показнику за травень 2018 року і на 22, 1% менше показника аналогічного місяця 2017 року.

Тіньовий обіг зерна в Україні становить 20%

0601 (Copy)
0601 (Copy)

П’ята частина ринку зерна в Україні перебуває в тіні. Про це заявив перший заступник міністра аграрної політики і продовольства України Максим Мартинюк в інтерв'ю виданню «Новий час».

– Їм важко показати «білу» звітність, як того вимагають банки. Але, з іншого боку, вони забезпечені готівкою на операційні витрати, – додав Мартинюк.

Він також пояснив, чому складається така ситуація.

– Частково це похідна від складності документообігу. Наймати цілий штат юристів, економістів, бухгалтерів – це для фермера непосильна і зайва робота. Він повинен займатися тим, чим він вміє займатися – вирощуванням сільськогосподарської продукції. Маленький сільськогосподарський виробник повинен платити фіксований податок і на цьому його борг перед державою повинен бути завершений повністю, – вважає Мартинюк.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео