Орест Сарматський

В яких секторах АПК аграріям найвигідніше кооперуватися (Агро-новини)

0702 (Copy)

Найбільш ефективними в України можуть бути сімейні фермерські господарства, які займаються виробництвом плодів, ягід, овочів, а також – молока. Про це заявив завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Леонід Тулуш, оцінюючи перспективи прийнятого Верховною Радою України 10 липня 2018 року Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств».

Про це повідомляє прес-служба Інституту.

За його словами, йдеться, в першу чергу, про можливість переведення своєї напівлегальної діяльності, позбавленої належної підтримки з боку держави, на цивілізовані рейки та залучення до бюджетних програм, спрямованих на стимулювання розвитку аграрного сектора та підвищення рівня соціальної захищеності осіб, які працюють у галузі.

Для решти тваринницьких напрямів, з огляду на наявний нині неоподатковуваний мінімум тваринницьких доходів у 50 МЗП (186 тис. грн), така трансформація є економічно недоцільною.

– Недоречною вона також буде й для господарств суто зернового напряму, адже наявне податкове навантаження для них буде обтяжливим, – заявив експерт.

Витрати на виробництво агропродукції зросли на 14%

Витрати на виробництво сільськогосподарської продукції в Україні в січні-червні 2018 року зросли на 13,9%, в порівнянні з аналогічним періодом 2017 року. Про це повідомляє сайт Державної служби статистики України.

0701 (Copy)
0701 (Copy)

В повідомленні зазначається, що при цьому витрати на виробництво продукції рослинного походження за звітний період виросли на 12,7%, а тварини – на 17,1%.

Витрати на матеріально-технічні ресурси промислового походження, що використовуються в сільськогосподарському виробництві, за січень-червень поточного року збільшилися в порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 15,2%. У червні по порівнянням з травнем витрати на матеріально-технічні ресурси промислового походження зменшилися на 1,1%.

Нагадаємо, за даними Держстату, витрати на виробництво сільськогосподарської продукції в Україні в 2017 році, в порівнянні з 2016 роком, зросли на 21,8%.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео