Орест Сарматський

Посівні площі під часником збільшилися у два рази (Агро-новини)

1001 (Copy)

У 2018 році сільськогосподарські підприємства збільшили у два рази посівні площі під гарбузами та часником. Посівна площа під гарбузами склала 1 тис. га (218% до рівня минулого року), під часником – 1,1 тис. га (216%).

Про це повідомила прес-служба Мінагрополітики.

Зростання площ обумовив додатковий попит з боку переробників та експортерів. Загалом, овочі відкритого ґрунту в поточному році були висаджені на 433 тис. га, що відповідає рівню 2017 р.

Щомісяця фермер реалізовує 600-700 голів свиней без використання антибіотиків

На сьогодні агропідприємство «Агро Плюс 2006», яке спеціалізується на вирощуванні свиней без використання антибіотиків, щомісяця реалізує по 600-700 голів і тільки у живій вазі. Про це повідомив співвласник черкаської компанії «Агро Плюс 2006» з австрійськими інвестиціями Томас Бруннер у рамках спільного проекту банку ПУМБ і Latifundist.com – We Make Food.

1002 (Copy)
1002 (Copy)

Проте в господарстві бачать і необхідність обладнання власного забійного цеху. Тільки так можна буде задовольнити стабільно зростаючий попит від великих рестораторів України на якісне м'ясо.

– Основна проблема, наприклад, у дрібних фермерів яка? Може, вони і без антибіотиків вирощують, але стабільну якість можуть дати не завжди. Взимку в їх свинарнику може бути холодно, тоді весь корм, вся енергія у тварини йде на обігрів, тобто свині не ростуть. І наша перевага в тому, що ми можемо давати стабільну якість. Але поки немає свого забійного цеху, – розповідає Томас Бруннер і запевняє, що скоро цю мету реалізують.

Паралельно на підприємстві задумуються і про органічне виробництво, але це, за оцінками співвласника «Агро Плюс 2006», питання не одного року.

Зараз свинокомплекс Томаса Бруннера вирощує до 4,5 тис. свиней, з яких 500 – свиноматки.

– Ми працюємо, як і 90% свинарів у світі, зі свинями порід велика біла, ландрас і пьетрен. Тобто велика біла і ландрас дають плодючість і довжину тіла, а пьетрен – пісне м'ясо: воно нежирне і має багато м'язів, – пояснює Томас Бруннер.

При цьому у підприємства зараз не стоїть завдання нарощувати поголів'я. Це робиться обережно. Максимум по свиноматках – до 800 голів, але оптимально і ефективно у плані управління комплексом тримати 500-600.

В «Агро Плюс 2006» вважають, що антибіотики використовують там, де мало часу приділяють догляду за тваринами. Томас Бруннер каже, що запорука гарного тваринницького бізнесу – здорові тварини і кваліфіковані кадри, які добре доглядають за свинями. І не бачить сенсу гнатися за біологічними рекордами. Адже краще мати 12-14 здорових поросят від свиноматки, ніж 16-20, з яких залишиться в живих 14-15, але знову ж слабких.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео