Оксана Бучко

Тернопільські медзаклади попереджають про загрозу втрати коштів

31290767_1810683058990644_6122399779277662758_n

Кошти, які отримують медичні заклади після підписання угод з Національною службою здоров’я України НСЗУ, можуть забирати на місцях. Йдеться про практику місцевої влади припиняти оплату комунальних послуг в установах. Тож у тернопільських медзакладах повинні згадати вимоги Бюджетного кодексу, згідно яких видатки за комунальні послуги сплачують із місцевих бюджетів.

Про такі випадки пише в.о. Міністра охорони здоров’я  Уляна Супрун.

- Так сталося в Коломийському Центрі первинної медико-санітарної допомоги. У липні він отримав першу виплату від НСЗУ - понад 2 мільйони гривень. Міська рада, яка є власником цього медзакладу, разом із ГУ Державної казначейської служби в Івано-Франківській області, вирішила не сплачувати за комунальні послуги, - пише Уляна Супрун. - Можливо, ми бачимо такі випадки через те, що для декого зміни йдуть надто швидко. Тому не усі ще встигли усвідомити - українська система охорони здоров’я переходить на здорові ринкові відносини. Тут не вийде замилити очі чи перекласти відповідальність. Зараз між медзакладами починається конкуренція за пацієнта, в гру вступають приватні клініки й тому місцева влада навпаки має підтримувати свої медзаклади, щоби зробити їх привабливими для відвідувачів та персоналу. Щоби вони не пішли в іншу клініку, не залишили їм пусті коридори та кабінети.

До слова, тернопільські медзаклади ще не отримали підвищеного фінансування. Друга черга підписання договорів триває до 15 серпня.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео